1. Identifică substantivele din al doilea vers din textul dat, precizând cazul și funcția sintactică a acestora. 2. Indică numărul de forme flexionare al adjectivelor sonor şi străvezii. 3. Construiește două enunțuri în care adjectivul ,,greu" să fie, pe rând, la comparativ de egalitate și la superlativ absolut. 4. Menţionează felul și numărul de forme al adjectivelor îndrăgostit şi scăpărători, indicând cazul şi funcţia sintactică a acestora. 5. Precizează funcția sintactică a cuvintelor ,,un curcubeu "şi,, fără furtună". 6. Numeşte sentimentul dominant exprimat în versurile date şi explică felul în care se răsfrânge asupra naturii. 7. Alege litera corespunzătoare răspunsului corect. Epitetul grele sugerează că este vorba de: a) cântece greu de executat; b) cântece greu de înțeles; c) cântece pline de emoții puternice. 8. Transcrie comparația din text, arătând ce îți sugerează. 9. Explică sensul pe care îl are cuvântului curcubeu în textul dat. 10 Comentează, în 6-10 rânduri, ultimele două versuri din textul dat.
Azi sunt indragostit. E-un curcubeu Deasupra lumii sufletul meu. Izvoarele s-au luminat si sună Oglinzile ritmându-și-le-n dans, Și brazii mei vuiesc fără furtună Intr-un amețitor,sonor balans, In vii vibrează struguri străvezii - Cristalurile cântecelor grele - Și stropi scăpători de melodii ca roua nasc in ierburile mele. Eu curg intreg in acest cântec sfânt: Eu nu mai sunt ,e-un cântec tot ce sunt.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!