1. Alege din fiecare pereche de paronime cuvântul care este adecvat contextului: sașiul/șasiul mașinii, călătorește pe spezele/spețele (cuiva), i-a relevat/revelat taina, judecător refuzat/recuzat de inculpat, prinos/prisos de bunuri materiale, cabinet dental/dentar.
2. Explică următoarele etimologii populare ca aspect al atracției paronimice: filigram, brusculadă, arcoladă, (nume și) pronume.
3. Identifică acele cuvinte care sunt utilizate greșit ca rezultat al unor confuzii paronimice (toate exemplele sunt din comediile lui I.L. Caragiale): • Hehei! Unul e Galibardi: om, o dată și jumătate! [...] Ei, giantă latină, domnule, n-ai ce-i mai zice. • Jupân Dumitrache, adică sa am pardon de impresie, eu gândesc că numa' ți-ai făcut spaima degeaba. • Bravos, bobocule! Nu m-așteptam ca tocmai dumneata să te pronunți cu așa iluzii în contra mea...
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!