3. Citeşte următorul text, pentru a putea rezolva apoi cerințele.
Din când în când, la orele de desen, deasupra colilor albe apar cuvintele: „Desen liber după natură". Atunci fiecare şcolar aşterne pe caietul său orice crede de cuviinţă din tot ce îi cade sub ochi. lată-i, de pildă, pe cei dintr-a cincea... [...] Cei dinspre geam îşi aruncă privirea către curtea şcolii. Mai ales aceştia au ce desenal... Săptămâna trece însă repede, iar ora următoare copiii dinspre fereastră îşi aruncă din nou privirile pe geam
pentru a continua desenele. Cele mai frumoase vor fi păstrate şi vor împodobi expoziţia de sfârşit de an... De-abia a pus însă mâna pe creion, că băiatul din banca întâi s-a oprit nedumerit. Se întoarce spre cel din spate: - Ce-i aia? Poţi să mă lămureşti? Pare un fruct ciudat în crengile teiului. Şi totuşi e cu neputinţă... în primul rând, fructele-niciun fel de fructe nu sunt din hârtie... iar, în al doilea rând, nu cresc pe sfori, în copaci.
Cel întrebat nu se miră de fel. Răspunde pe şoptite: - E zmeul meu care s-a agăţat în crengi. Nu-/ desena! Dar tu poţi să-mi explici ce floare o fi aceea, roşie, la marginea rondului? Săptămâna trecută nu era...Băiatul din banca întâi răspunde, continuând să-şi ascută creionul: - Nu e floare. E bara de la poarta de fotbal. Am făcut-o în recreaţie, din cărămizi şi a rămas acolo. N-o desena nici tu.
Acum desenul e mai mult liber decât după... natură. Din imaginaţie. Trebuie să-şi închipuie fiecare cum ar arăta un pom, fără haine agăţate în crengi, şi un rond de flori, fără cărămizi. Guma rezolvă problema aceasta, dar se ivesc altele: -Ce-i cu iarba aceea albastră lângă grilaj? - Nu e iarbă. Sunt nişte hârtii.... învelitorile vechi de la caiete. Nu le desena! (Mircea Sântimbreanu, Recreația mare)
Cerinţe:
a) Transcrie fiecare pronume din primul alineat şi menţionează felul lui.
b) Numeşte felul fiecărui pronume evidenţiat în textul dat.
c) Scrie enunţuri în care cuvintele din text scrise cu roşu să aibă altă valoare gramaticală.
d) Alcătuiește propoziții în care cuvântul o să fie, pe rând, pronume personal și articol nehotărât.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!