Răspuns :
[tex]\it Fie \ \ a=2\sqrt5,\ \ b=2\sqrt3,\ \ c=2\sqrt2\ lungimile\ laturilor\ triunghiului.\\ \\ Folosim\ formula\ lui\ Heron:\ \ S=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}\\ \\ p=\dfrac{a+b+c}{2}=\dfrac{2\sqrt5+2\sqrt3+2\sqrt2}{2}=\sqrt5+\sqrt3+\sqrt2=(\sqrt3+\sqrt2)+\sqrt5\\ \\ \\ p-a=\sqrt5+\sqrt3+\sqrt2-2\sqrt5=(\sqrt3+\sqrt2)-\sqrt5\\ \\ \\ p-b=\sqrt5+\sqrt3+\sqrt2-2\sqrt3=\sqrt5-\sqrt3+\sqrt2=\sqrt5-(\sqrt3-\sqrt2)\\ \\ \\ p-c=\sqrt5+\sqrt3+\sqrt2-2\sqrt2=\sqrt5+(\sqrt3-\sqrt2)[/tex]
[tex]\it p(p-a)= (\sqrt3+\sqrt2)^2-5;\ \ \ (p-b)(p-c)=5-(\sqrt3-\sqrt2)^2\\ \\ \\ S^2=p(p-a)(p-b)(p-c)=[(\sqrt3+\sqrt2)^2-5][5-(\sqrt3-\sqrt2)^2]=\\ \\ \\ =5(\sqrt3+\sqrt2)^2-[(\sqrt3+\sqrt2)(\sqrt3-\sqrt2)]^2-25+5(\sqrt3-\sqrt2)^2=\\ \\ \\ 5(3-2\sqrt6+2+3-2\sqrt6+2)-25-1=5\cdot10-26=24 \Rightarrow \\ \\ \\ \Rightarrow S=\sqrt{24}=\sqrt{4\cdot6}=2\sqrt6[/tex]
Remarcă:
E de preferat să verificăm, la început, dacă triunghiul e dreptunghic
[tex]\it b^2=(2\sqrt2)^2=4\cdot2=8\\ \\ c^2=(2\sqrt3)^2=4\cdot3=12\\ \\ a^2=(2\sqrt5)^2=4\cdot5=20\\ \rule{150}{0.8}\\ \\ b^2+c^2=8+12=20=a^2\ \stackrel{RTP}{\Longrightarrow }\ \Delta\ dreptunghic, cu\ ipotenuza\ 2\sqrt5\\ \\ \mathcal{A}=\dfrac{c_1\cdot c_2}{2}=\dfrac{b\cdot c}{2}=\dfrac{2\sqrt3\cdot2\sqrt2}{2}=\dfrac{4\sqrt6}{2}=2\sqrt6\ .[/tex]
E ceva mai rapid, dar nu atât de spectaculos (!)
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!