Răspuns :
EXERCIȚIUL 4
Punctul b)
[tex] \sqrt[3]{(7-x)^2} + \sqrt[3]{(x+1)^2} -\sqrt[3]{(7-x)(x+1)} =4 [/tex]
Notăm [tex] a=\sqrt[3]{7-x}[/tex] și [tex] b=\sqrt[3]{x+1} [/tex]
Deci ecuația devine:
[tex] a^2+b^2-ab=4 \\ a^2-ab=4-b^2 \\ a(a-b)=(2-b)(2+b) [/tex]
Ne trebuie numere naturale. fiind ridicat la puterea a 3, nu se va schimba semnul, ceea ce va încurca rezultatul, observăm ca:
a=2, b=0 | a=0, b=2 | a=2, b=2
Sunt singurele soluții
pentru fiecare , înlocuim:
Pentru a=2, b=0, avem:
[tex] \sqrt[3]{7-x}=2 \implies 7-x=8 \implies x=-1 \\ \sqrt[3]{x+1}=0 \implies x+1=0 \implies x=-1 [/tex]
Pentru a=0, b=2, avem:
[tex] \sqrt[3]{7-x}=0 \implies 7-x=0 \implies x=7 \\ \sqrt[3]{x+1}=2 \implies x+1=8 \implies x=7 [/tex]
Pentru a=2, b=2, avem:
[tex] \sqrt[3]{7-x}=2 \implies 7-x=8 \implies x=-1 \\ \sqrt[3]{x+1}=2 \implies x+1=8 \implies x=7 [/tex]
Soluție: [tex] \tt S=\{-1, \ 7\} [/tex]
Punctul c)
[tex] \sqrt{5-x} +\sqrt[3]{x-3} =2 \\ \sqrt[3]{x-3}=2-\sqrt{5-x} \bigg| ^3 \\ x-3=(2-\sqrt{5-x} )^3 [/tex]
Dacă faci calculul acela folosind formula [tex] (a-b)^3=a^3-3a^2b +3ab^2 -b^3[/tex] vei obține:
[tex] x-3=38-12\sqrt{5-x}-6x-\sqrt{(5-x)^3} \\ x-3=38-12\sqrt{5-x} -6x+(-5+x)\sqrt{5-x} \\ 7x-41=-\sqrt{5-x} [12-(-5+x)] \\ (7x-41)^2=(5-x)(17-x)^2 [/tex]
Iarăși te las pe tine aici cu calculele mai lungi, dar trebuie să obții:
[tex] 10x^2 -115x +236 +x^3 =0 \\ x^3 +10x^2 -115x +236=0 \\ (x-4)(x^2+14x-59)=0 \\ \\ x_1 =4 \\ x_2 =\dfrac{-14-\sqrt{432}}{2}=-7-6\sqrt{3} \\ x_3 =\dfrac{-14+\sqrt{432}}{2} =6\sqrt{3}-7 [/tex]
Soluția ecuației este :
[tex] \tt S=\{ -7-6\sqrt{3} , 6\sqrt{3}-7, 4 \} [/tex]
Punctul d)
[tex] \sqrt[4]{x-1} +2=\sqrt[4]{x+15} \bigg| ^4 \\ (\sqrt[4]{x-1}+2 )^4=x+15 \\ (\sqrt[4]{x-1}+2)^4 -x-15=0 [/tex]
Te las pe tine iar să faci paranteza, pentru ca nu vreau să umplu aici cu expresii lungi, dar poți folosi formula:
[tex] (a+b)^4 =a^4 +4a^3b +6a^2 b^2 +4ab^3 +b^4 [/tex]
O să ai:
[tex] 32\sqrt[4]{x-1}+24\sqrt{x-1} +8\sqrt[4]{(x-1)^3}=0 [/tex]
Notăm [tex]y=\sqrt[4]{x-1} [/tex]. Vom avea:
[tex] 32y+24y^2 +8y^3 =0 \\ 8y(y^2+3y+4)=0 [/tex]
y^2 +3y+4 nu are soluții reale pentru ca delta este 9-4*1*4=-7 mai mic ca 0
Deci doar 8y=0 adică y=0
[tex] \implies \sqrt[4]{x-1} =0 \implies x-1=0 \implies x=1 [/tex]
Soluție [tex] \tt S=\{1 \} [/tex]
EXERCIȚIUL 4
Punctul b)
[tex] \sqrt{x-2} \leq 8 [/tex]
Păi domeniul de definiție (când x există) este când [tex] x-2 \geq 0 \implies x \geq 2 [/tex]
Ridicăm ambele părți ale inecuației la 2
[tex] \implies x-2 \leq 64 \implies x \leq 66 \\ \begin{rcases} x \leq 66 \\ x \geq 2 \end{rcases} \implies \tt x\in [2, 66] [/tex]
SUCCES IN CONTINUARE
Punctul b)
[tex] \sqrt[3]{(7-x)^2} + \sqrt[3]{(x+1)^2} -\sqrt[3]{(7-x)(x+1)} =4 [/tex]
Notăm [tex] a=\sqrt[3]{7-x}[/tex] și [tex] b=\sqrt[3]{x+1} [/tex]
Deci ecuația devine:
[tex] a^2+b^2-ab=4 \\ a^2-ab=4-b^2 \\ a(a-b)=(2-b)(2+b) [/tex]
Ne trebuie numere naturale. fiind ridicat la puterea a 3, nu se va schimba semnul, ceea ce va încurca rezultatul, observăm ca:
a=2, b=0 | a=0, b=2 | a=2, b=2
Sunt singurele soluții
pentru fiecare , înlocuim:
Pentru a=2, b=0, avem:
[tex] \sqrt[3]{7-x}=2 \implies 7-x=8 \implies x=-1 \\ \sqrt[3]{x+1}=0 \implies x+1=0 \implies x=-1 [/tex]
Pentru a=0, b=2, avem:
[tex] \sqrt[3]{7-x}=0 \implies 7-x=0 \implies x=7 \\ \sqrt[3]{x+1}=2 \implies x+1=8 \implies x=7 [/tex]
Pentru a=2, b=2, avem:
[tex] \sqrt[3]{7-x}=2 \implies 7-x=8 \implies x=-1 \\ \sqrt[3]{x+1}=2 \implies x+1=8 \implies x=7 [/tex]
Soluție: [tex] \tt S=\{-1, \ 7\} [/tex]
Punctul c)
[tex] \sqrt{5-x} +\sqrt[3]{x-3} =2 \\ \sqrt[3]{x-3}=2-\sqrt{5-x} \bigg| ^3 \\ x-3=(2-\sqrt{5-x} )^3 [/tex]
Dacă faci calculul acela folosind formula [tex] (a-b)^3=a^3-3a^2b +3ab^2 -b^3[/tex] vei obține:
[tex] x-3=38-12\sqrt{5-x}-6x-\sqrt{(5-x)^3} \\ x-3=38-12\sqrt{5-x} -6x+(-5+x)\sqrt{5-x} \\ 7x-41=-\sqrt{5-x} [12-(-5+x)] \\ (7x-41)^2=(5-x)(17-x)^2 [/tex]
Iarăși te las pe tine aici cu calculele mai lungi, dar trebuie să obții:
[tex] 10x^2 -115x +236 +x^3 =0 \\ x^3 +10x^2 -115x +236=0 \\ (x-4)(x^2+14x-59)=0 \\ \\ x_1 =4 \\ x_2 =\dfrac{-14-\sqrt{432}}{2}=-7-6\sqrt{3} \\ x_3 =\dfrac{-14+\sqrt{432}}{2} =6\sqrt{3}-7 [/tex]
Soluția ecuației este :
[tex] \tt S=\{ -7-6\sqrt{3} , 6\sqrt{3}-7, 4 \} [/tex]
Punctul d)
[tex] \sqrt[4]{x-1} +2=\sqrt[4]{x+15} \bigg| ^4 \\ (\sqrt[4]{x-1}+2 )^4=x+15 \\ (\sqrt[4]{x-1}+2)^4 -x-15=0 [/tex]
Te las pe tine iar să faci paranteza, pentru ca nu vreau să umplu aici cu expresii lungi, dar poți folosi formula:
[tex] (a+b)^4 =a^4 +4a^3b +6a^2 b^2 +4ab^3 +b^4 [/tex]
O să ai:
[tex] 32\sqrt[4]{x-1}+24\sqrt{x-1} +8\sqrt[4]{(x-1)^3}=0 [/tex]
Notăm [tex]y=\sqrt[4]{x-1} [/tex]. Vom avea:
[tex] 32y+24y^2 +8y^3 =0 \\ 8y(y^2+3y+4)=0 [/tex]
y^2 +3y+4 nu are soluții reale pentru ca delta este 9-4*1*4=-7 mai mic ca 0
Deci doar 8y=0 adică y=0
[tex] \implies \sqrt[4]{x-1} =0 \implies x-1=0 \implies x=1 [/tex]
Soluție [tex] \tt S=\{1 \} [/tex]
EXERCIȚIUL 4
Punctul b)
[tex] \sqrt{x-2} \leq 8 [/tex]
Păi domeniul de definiție (când x există) este când [tex] x-2 \geq 0 \implies x \geq 2 [/tex]
Ridicăm ambele părți ale inecuației la 2
[tex] \implies x-2 \leq 64 \implies x \leq 66 \\ \begin{rcases} x \leq 66 \\ x \geq 2 \end{rcases} \implies \tt x\in [2, 66] [/tex]
SUCCES IN CONTINUARE
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!