Răspuns :
am facut doar a si b, este f mult de scris dar trebuie sa descompui nr de sub radical astfel incar sa obtii patratul unui binom
Cum rezolvăm radicalii compuși?
Putem rezolva în două moduri:
◉ se observă o restrângere a unui binom sub radical și se aplică formula:
[tex]\boxed{\boldsymbol{\bigg|\sqrt{(a \pm b)^2} = |a \pm b|}}[/tex]
◉ sau se utilizează formula radicalilor compuși:
______
a) Vom utiliza prima metodă.
● Avem 7 - 2·√6. Ne interesează 2 numere care au suma 7 și produsul 6
[tex]\begin{cases}m + n = 7 \\m \cdot n = 6 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases}m = 6 \\ n = 1 \end{cases} \Rightarrow (\sqrt{6} - \sqrt{1})^2[/tex]
unde a = √m, b = √n
[tex]\boldsymbol{(a \pm b)^{2} = a^{2} \pm 2ab + b^{2}}[/tex]
[tex]\sqrt{7 - 2\sqrt{6} } = \sqrt{6 - 2\sqrt{6} + 1} = \sqrt{(\sqrt{6})^2 - 2 \cdot \sqrt{6} \cdot 1 + 1^2} = \sqrt{(\sqrt{6} - 1)^2} = |\sqrt{6} - 1| = \sqrt{6} - 1[/tex]
● Pentru 10 - 4·√6, vom introduce un 2 sub radical (trebuie să păstrăm doar coeficientul 2 în fața radicalului) ⇒ 10 - 2·√24. Ne interesează 2 numere care au suma 10 și produsul 24
[tex]\begin{cases}m + n = 10 \\m \cdot n = 24 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases}m = 6 \\ n = 4 \end{cases} \Rightarrow (\sqrt{6} - \sqrt{4})^2[/tex]
[tex]\sqrt{10 - 2\sqrt{24} } = \sqrt{6 - 2\sqrt{6 \cdot 4} + 4} = \sqrt{(\sqrt{6})^2 - 2 \cdot \sqrt{6} \cdot \sqrt{4} + (\sqrt{4})^2} = \sqrt{(\sqrt{6} - 2)^2} = |\sqrt{6} - 2| = \sqrt{6} - 2[/tex]
● Pentru 7 + 2·√6 este aceeași formulă ca mai sus, dar cu semnul plus
[tex]\sqrt{7 + 2\sqrt{6} } = \sqrt{6 + 2\sqrt{6} + 1} = \sqrt{(\sqrt{6} + 1)^2} = |\sqrt{6} + 1| = \sqrt{6} + 1[/tex]
Putem să calculăm numărul x:
[tex]x = \sqrt{6} - 1 - 2 \cdot (\sqrt{6} - 2) + \sqrt{6} + 1 = 2\sqrt{6} - 2 \cdot \sqrt{6} + 4 = 4 = \bf 2^2[/tex]
======
b) Explicităm modulele:
● √(4√5+3)² = |4√5+3| = 4√5+3, unde 4√5+3 > 0
● √(2√5-6)² = |2√5-6| = 6-2√5, unde 2√5-6 = √20-√36 < 0
● 14 + 6√5 = 14 + 2√45. Ne interesează 2 numere care au suma 14 și produsul 45 ⇒ 9+5=14, 9·5=45
[tex]\begin{cases}m + n = 14 \\m \cdot n = 45 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases}m = 9 \\ n = 5 \end{cases} \Rightarrow (\sqrt{9} + \sqrt{5})^2[/tex]
[tex]\sqrt{14 + 6\sqrt{5} } = \sqrt{(\sqrt{9} + \sqrt{5})^2} = \sqrt{(3+\sqrt{5})^2} = |3+\sqrt{5}| = 3+\sqrt{5}[/tex]
● 21 - 8√5 = 21 - 2√80. Ne interesează 2 numere care au suma 21 și produsul 80 ⇒ 16+5=21, 16·5=80
[tex]\begin{cases}m + n = 21 \\m \cdot n = 80 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases}m = 16 \\ n = 5 \end{cases} \Rightarrow (\sqrt{16} - \sqrt{5})^2[/tex]
[tex]\sqrt{21 - 8\sqrt{5} } = \sqrt{(\sqrt{16} - \sqrt{5})^2} = \sqrt{(4-\sqrt{5})^2} = |4-\sqrt{5}| = 4-\sqrt{5}[/tex]
[tex]x = (4\sqrt{5}+3) + 3 \cdot (3+\sqrt{5}) + 2 \cdot (6 - 2\sqrt{5}) + 3 \cdot (4-\sqrt{5}) = 4\sqrt{5} + 3 + 9 + 3\sqrt{5} + 12 - 4\sqrt{5} + 12 - 3\sqrt{5} = (7\sqrt{5} - 7\sqrt{5}) + 36 = \bf6^2[/tex]
======
[tex]c) \ x = \sqrt{(\sqrt{3} - 1)^2} + \sqrt{(\sqrt{5} - \sqrt{3})^2} + \sqrt{(4 - \sqrt{5})^2} + \sqrt{(\sqrt{2} - 1)^2} + \sqrt{(2 - \sqrt{2})^2} = |\sqrt{3} - 1| + |\sqrt{5} - \sqrt{3}| + |4 - \sqrt{5}| + |\sqrt{2} - 1| + |2 - \sqrt{2}| = \sqrt{3} - 1 + \sqrt{5} - \sqrt{3} + 4 - \sqrt{5} + \sqrt{2} - 1 + 2 - \sqrt{2} = 4 = \bf2^2[/tex]
======
[tex]d) \ x = \sqrt{(3 - \sqrt{2})^2} + \sqrt{(2\sqrt{2} - 1)^2} - \sqrt{(\sqrt{2} + 1)^2} = |3 - \sqrt{2}| + |2\sqrt{2} - 1| - |\sqrt{2} + 1| = 3 - \sqrt{2} + 2\sqrt{2} - 1 - \sqrt{2} - 1 = 1 = \bf1^2[/tex]
======
[tex]e) \ x = \sqrt{(6 - \sqrt{6})^2} + \sqrt{(\sqrt{6} + 2)^2} + \sqrt{(4 - 2\sqrt{3})^2} + \sqrt{(2\sqrt{3} - 3)^2} = |6 - \sqrt{6}| + |\sqrt{6} + 2| + |4 - 2\sqrt{3}| + |2\sqrt{3} - 3| = 6 - \sqrt{6} + \sqrt{6} + 2 + 4 - 2\sqrt{3} + 2\sqrt{3} - 3 = 9 = \bf 3^2[/tex]
______
Mai multe despre radicali compuși aflăm aici
- brainly.ro/tema/10280623
- brainly.ro/tema/11018485
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!