Răspuns :
Răspuns:
Din ipoteza problemei, știm că \( c = 5 \). Înlocuim această valoare în ecuația dată:
\[ c^2 + ac + bc = 60 \]
\[ 5^2 + a \cdot 5 + b \cdot 5 = 60 \]
\[ 25 + 5a + 5b = 60 \]
Rearanjăm termenii și obținem:
\[ 5a + 5b = 35 \]
Împărțim ecuația rezultată la 5 și obținem:
\[ a + b = 7 \]
Acum putem folosi această relație pentru a calcula expresiile cerute:
1. \( 3c + 5a + 5b \):
\[ 3 \cdot 5 + 5 \cdot a + 5 \cdot b = 15 + 5a + 5b \]
Știind că \( a + b = 7 \), putem substitui:
\[ 15 + 5 \cdot 7 = 15 + 35 = 50 \]
2. \( c^2 - 2ac - 2bc \):
\[ 5^2 - 2 \cdot a \cdot 5 - 2 \cdot b \cdot 5 \]
\[ 25 - 10a - 10b \]
3. \( (a - 5)(b - c)(c - 5) \):
Substituim valorile:
\[ (a - 5)(b - 5)(5 - 5) \]
\[ (a - 5)(b - 5) \cdot 0 = 0 \]
Astfel, valorile calculate sunt:
1. \( 3c + 5a + 5b = 50 \)
2. \( c^2 - 2ac - 2bc = 25 - 10a - 10b \)
3. \( (a - 5)(b - c)(c - 5) = 0 \)
Explicație pas cu pas:
/cdot inseamna inmultire
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!