👤

7. Calculaţi: a) √72²; -2 e) (5√6)-²; b) (-√√5)-³; f) (-3√5)-³; c) (-√3)*; g) (-2√3)4; d) √2³; h) (2√√2)-³.​

7 Calculaţi A 72 2 E 56 B 5 F 35 C 3 G 234 D 2 H 22 class=

Răspuns :

Răspuns:

Sigur, să calculăm fiecare expresie:

a) \(\sqrt{72^2}\)

\(\sqrt{72^2} = 72\) deoarece rădăcina pătrată anulează puterea pătrată.

b) \((- \sqrt{\sqrt{5}})^{-3}\)

\((- \sqrt{\sqrt{5}})^{-3} = - (\sqrt{\sqrt{5}})^{-3} = - \frac{1}{\sqrt[3]{\sqrt{5}}}\)

c) \((- \sqrt{3})^*\)

\((- \sqrt{3})^*\) nu este o expresie matematică validă. Puterea indicată cu * necesită o bază, deci expresia este incompletă.

d) \(\sqrt{2^3}\)

\(\sqrt{2^3} = \sqrt{8} = 2 \sqrt{2}\) deoarece \(\sqrt{8} = \sqrt{4 \times 2} = \sqrt{4} \times \sqrt{2} = 2 \sqrt{2}\)

e) \((5\sqrt{6})^{-2}\)

\((5\sqrt{6})^{-2} = \frac{1}{(5\sqrt{6})^2} = \frac{1}{25 \X 6} = \frac{1}{150}\)

f) \((-3\sqrt{5})^{-3}\)

\((-3\sqrt{5})^{-3} = \frac{1}{(-3\sqrt{5})^3} = \frac{1}{-27 X 5\sqrt{5}} = \frac{-1}{135\sqrt{5}}\)

g) \((-2\sqrt{3})^4\)

\((-2\sqrt{3})^4 = (-2)^4 \X (\sqrt{3})^4 = 16 \times 3 = 48\)

h) \((2\sqrt{\sqrt{2}})^{-3}\)

\((2\sqrt{\sqrt{2}})^{-3} = \frac{1}{(2\sqrt{\sqrt{2}})^3} = \frac{1}{8 \times \sqrt{2}} = \frac{\sqrt{2}}{8}

Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!


ID Learners: Alte intrebari