Răspuns :
folosim formula ecuației de gradul 2:
x = (-b ± √(b^2 - 4ac)) / (2a)
(4 - √3)^2 + a(4 - √3) + b = 0
16 - 8√3 + 3 + 4a - a√3 + b = 0=> a = -8 și b = 19.
Dacă x₁ = 4 - √3 este soluția, atunci ea verifică ecuația:
[tex](4 -\sqrt{3})^2 + a \cdot (4 - \sqrt{3}) + b = 0[/tex]
[tex]16 - 8\sqrt{3} + 3 + 4a - a\sqrt{3} + b = 0[/tex]
[tex]- (8 + a)\sqrt{3} + (4a + b + 19) = 0[/tex]
a este număr rațional ⇒ -(8 + a)√3 este număr irațional
(4a + b + 19) este număr rațional ⇒ egalitatea poate avea loc numai în cazul în care ambele sunt nule.
[tex]\begin{cases} - (8 + a)\sqrt{3} = 0 \\ 4a + b + 19 = 0\end{cases} \Rightarrow \begin{cases} 8 + a = 0 \\ 4a + b + 19 = 0\end{cases} \Rightarrow \begin{cases} a = - 8 \\ b = 13\end{cases}[/tex]
⇒ a = -8, b = 13
[tex]x^2 - 8x + 13 = 0[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!