👤

1)Transcrie trei secvențe care descriu jocuri ale copilăriei,evocate în poezia Copii eram noi amândoi,de Mihai Eminescu.(2rânduri).2)Construiește enunțuri cu alte trei sensuri ale cuvântului"ochi",din secvența"ochiul de pădure".(2 rânduri).3)Identifică două secvențe poetice în care se conturează planul naturii.(1 rând).4)Selectează,din textul propus,două versuri care amintesc de un basm.(1 rând).5)Imaginează-ți in dialog de câteva replici între copil și împăratul broaștelor .(3 rânduri).6)Alege secvența care îți place cel mai mult din poezie și motivează în două,trei enunțuri alegerea ta.Citat:(2 rânduri).Motivație:(2 rânduri).7)Ai mai citit vreun text literar care să aibă ca temă copilăria?Prezintă ,în 20-30 de cuvinte,o asemănare între textul citit de tine și textul literar de mai sus.(3 rânduri).8)Pornind de la această poezie,prezintă o zi din copilăria ta care ți-a rămas în memorie că o amintire frumoasă.(8 rânduri).​

1Transcrie Trei Secvențe Care Descriu Jocuri Ale Copilărieievocate În Poezia Copii Eram Noi Amândoide Mihai Eminescu2rânduri2Construiește Enunțuri Cu Alte Trei class=

Răspuns :

Răspuns:

1) 'zideam turnul valilon din carti de joc', 'din lut acolo am zidit [...] cetate mandra la privit', 'si pe sura ne plimbam [...]si pe munti ne inchipuiam'.

2) Ieri am aprins un ochi la aragaz pentru a-mi incalzi ceaiul. In timp ce mergea pe strada, Anastasiei i-a intrat o musculita in ochi. Dimineata, mama mi-agatit un ou ochi pe care nu l-am mancat fiindca intarziam la scoala.

3) 'la scaldat mergeam in ochiul de padure', 'multe broaste noi am prins'

4) 'Atunci rasplata am cerut/ pentru a mele fapte', aminteste de basmul Harap-Alb cand Spanul, cerea in numele lui Harap-Alb la Imparatul Ros raspalata.

5) Copil: Stimate imparate, am venit sa mi te inchin!

Imparatul broastelor! Tinere, eu sunt cu mult sub nivelul tau. Te rog, ia-ma ridica-ma cat poti tu de sus si aseaza-ma in cea mai inalta creanga!

Copil: Sigur imparate! Doriti sa o ridic si pe doamna imparateasa? Vad ca e langa dumneavoastra.

Imparatul broastelor: Ha, ha! Doamna de langa mine este o slujnica. A curatit coroana imparatesei, iar acum si-a pus-o pe cap sa vada cat de grea e. Ieri, seara ma plimbam cu imparateaasa pe malul lacului alaturi de cativa slujitori. Au trecut niste oameni cu niste utilaje si ne-au incarcat de namol.

Copilul la luat pe imparatul broastelor si l-a pus pe cea mai inalta craca.

6) Secventa care imi place cel mai mult este 'copii eram noi amandoi, frate-meu si cu mine' deoarece imi place unirea dintre cei doi. E de apreciat faptul ca se impaca si ca merg amandoi la joaca.

Povestea lui Ion Creanga, 'La scaldat' este un text literar ce are aceeasi tema a copilariei. In aceasta poveste, personajul principal a fost la scaldat, insa s-a intors de acolo gol fiindca mama lui i-a luat hainele.

1) Transcrie trei secvențe din poezie care descriu jocuri ale copilăriei

Secvențele în care descriu jocuri ale copilăriei sunt: "car cu boi făceam" și "Din lut acolo am zidit".

2) Construiește enunțuri cu alte trei sensuri ale cuvântului "ochi", din secvența "ochiul de pădure"

Astăzi m-a durut ochiul stâng.

Floarea de ochiul boului este foarte frumoasă.

Bunica a scăpat un ochi când mi-a împletit fularul.

3) Identifică două secvențe poetice în care se conturează planul naturii

Două secvențe poetice cu planul naturii sunt: "balta s-o răscoale" și "insula cea verde".

4) Selectează două versuri care amintesc de un basm

Versurile care amintesc de un basm sunt: "Și frate-meu ca împărat" și "Și împăratul broaștelor".

5) Imaginează-ți un dialog de câteva replici între copil și împăratul broaștelor

- Bună ziua, împărate! Cum aperi poporul tău?

- Bună ziua, copile! Cu orăcăit și fuga în adâncuri.

- Mulțumesc, împărate!

6) Alege secvența care îți place cel mai mult din poezie și motivează alegerea

Primul citat mi-a plăcut "El citea pe Robinson" deoarece mi-am imaginat cum erau ei încântați de aventurile lui, iar din citatul "Eu zideam Turnul-Vavilon" că a fost stâlcit cuvântul Babilon.

7) Ai mai citit vreun text literar care să aibă ca temă copilăria?

Textul literar citit cu tema copilăria este "Amintiri din copilărie" de Ion Creangă și ele sunt asemănătoare prin aceea că în ambele texte este scris despre scăldat.

8) Pornind de la această poezie, prezintă o zi din copilăria ta care ți-a rămas în memorie ca o amintire frumoasă

Cea mai frumoasă amintire din copilăria mea este aceea când în vacanța de vară mergeam la bunici și, eu cu verișoara mea, citeam povești sub prunul din grădină până nu mai vedeam nimic din carte.

Deasemenea îmi amintesc cum ne udam cu apă din stropitoare și cum rupeam florile pentru coronițe de trebuia ca să ne ascundem pentru ca bunica să nu știe ce năzbâtii făceam în lipsa ei.

Succes! ⚘️