👤

Găsește numeralele cardinale din fragmentul dat. Transformă-le în numerale ordinale. Comentează modul de formare a acestora, apelând la informația de mai jos. Porniră deci cu toţii, îşi aleseră un loc aproape de groapă și se puseră la pândă. Pân- diră o zi, pândiră două, pândiră mai multe zile şi nu se întâmplă nimic... Viteazului, priveghea, i se făcuse inima cât un purice, dară, îmbărbătându-se, se repezi și unde se aruncă, măre, asupra balaurului cu sabia goală în mână, și se luptă cu dânsul până îi yeni bine și hârșt! îi tăie un cap, hârșt! și-i mai tăie unul, și apoi încă unul, așa câte un
ul până îi tăie șase capete. care (Basmul ,,Balaurul cel cu şapte capete 5​


Răspuns :

Răspuns:

În fragmentul dat, numeralele cardinale sunt: unu, doi, mai multe, o, două, mai multe, șase.

Acum, să transformăm aceste numerale cardinale în numerale ordinale. Pentru a face acest lucru, vom adăuga sufixul "-lea" la fiecare numeral cardinal. Astfel, avem: primul, al doilea, al treilea, al patrulea, al cincilea, al șaselea.

Este interesant să observăm cum se formează numeralele ordinale în limba română. În general, se adaugă sufixul "-lea" la numeralul cardinal, cu unele excepții pentru numeralul "unu" și "doi" care au forme specifice ("primul" și "al doilea").