👤

Se consideră f:R\{-2}->R\{1},f(x)=[tex] \frac{x - 1}{x + 2} [/tex]
Calculați [tex] {f}^{ - 1} [/tex].


Răspuns :

Salut,

Problema nu ne cere să arătăm că funcția din enunț este inversabilă, ci ne cere doar determinarea expresiei inversei funcției f(x).

f(x) = y, deci:

[tex]\dfrac{x-1}{x+2}=y\Longrightarrow x-1=y\cdot(x+2).[/tex]

x -- 1 = xy + 2y, sau

x -- xy = 2y + 1, sau

x·(1 -- y) = 2y + 1.

[tex]x=\dfrac{2y+1}{1-y},\ deci\ f^{-1}:\mathbb{R}\backslash\{1\}\rightarrow\mathbb{R}\backslash\{-2\},\ cu\ f^{-1}(x)=\dfrac{2x+1}{1-x}.[/tex]

Ai înțeles rezolvarea ?

Green eyes.