Răspuns :
simplificăm radicali cum putem
radical din 48=4radical 3
radical din 27=3radical 3
radical din 12=2radical 3
radical din 75=5radical 3
3(4radical din 3 - 2x3radical din 3)-(5x2 radical din 3 - 4x5 radical din 3)=
3(4 radical din 3-6 radical din 3)-(10 radical din 3 - 20 radical din 3)=
3(-2radical din 3)-(-10 radical din 3)
-6radical din 3+10 radical din 3=
=4radical din 3
radical din 48=4radical 3
radical din 27=3radical 3
radical din 12=2radical 3
radical din 75=5radical 3
3(4radical din 3 - 2x3radical din 3)-(5x2 radical din 3 - 4x5 radical din 3)=
3(4 radical din 3-6 radical din 3)-(10 radical din 3 - 20 radical din 3)=
3(-2radical din 3)-(-10 radical din 3)
-6radical din 3+10 radical din 3=
=4radical din 3
Răspuns:
[tex]\boldsymbol{ \red{4\sqrt{3}}}[/tex]
Explicație pas cu pas:
Calculăm expresia (scoatem factorii de sub radical):
3·(√48 - 2√27) - (5√12 - 4√75) =
= 3·[√(3·4²) - 2√(3·3²)] - [5√(2²·3) - 4√(3·5²)]
= 3·(4√3 - 2·3√3) - (5·2√3 - 4·5√3)
= 3·(4√3 - 6√3) - (10√3 - 20√3)
= 3·(-2√3) - (-10√3)
= -6√3 + 10√3
= 4√3
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!