Răspuns :
a) 5(2x-1)=7x+1 b) 3(7-3x)=5-5x
10x-5=7x+1. 21-9x=5-5x
10x-7x=1+5. -9x+5x=5-21
3x=6 -4x=-16
X=6/3 X=-16/-4
X=2 X=4
C) 7(5-2x)=8-5x
35-14x=8-5x
-14x+5x=8-35
-9x=-27
X=-27/-9
X=3
10x-5=7x+1. 21-9x=5-5x
10x-7x=1+5. -9x+5x=5-21
3x=6 -4x=-16
X=6/3 X=-16/-4
X=2 X=4
C) 7(5-2x)=8-5x
35-14x=8-5x
-14x+5x=8-35
-9x=-27
X=-27/-9
X=3
Răspuns:
[tex]\boldsymbol{a) \ \red{2}; \ b) \ \red{4}; \ c) \ \red{3}}[/tex]
[tex]\boldsymbol{d) \ \red{-3}); \ e) \ \red{-5}; \ f) \ \red{7}}[/tex]
Explicație pas cu pas:
Desfacem parantezele, transferăm termenii ce conțin necunoscuta într-un singur membru și de aici obținem numărul solicitat.
[tex]a) \ 5(2x-1)=7x+1 \Rightarrow 10x - 5 = 7x + 1[/tex]
[tex]10x - 7x = 1 + 5 \Rightarrow 3x = 6[/tex]
[tex]x = 6 : 3 \Rightarrow \bf x = 2[/tex]
***
[tex]b) \ 3(7-3x)=5-5x \Rightarrow 21-9x=5-5x[/tex]
[tex]-9x+5x=5-21 \Rightarrow -4x = -16[/tex]
[tex]x =(-16) : (-4 \Rightarrow \bf x = 4[/tex]
***
[tex]c) \ 7(5-2x)=8-5x \Rightarrow 35-14x=8-5x[/tex]
[tex]-14x+5x=8-35 \Rightarrow -9x=-27[/tex]
[tex]x = (-27):(-9) \Rightarrow \bf x = 3[/tex]
***
[tex]d) \ 4(3x+4)-1=7x \Rightarrow 12x+16-1=7x[/tex]
[tex]12x-7x=-15 \Rightarrow 5x=-15[/tex]
[tex]x=-15:5 \Rightarrow \bf x = -3[/tex]
***
[tex]e) \ 13x-1=6(4x+9) \Rightarrow 13x-1=24x+54[/tex]
[tex]13x-24x=54+1 \Rightarrow -11x=55[/tex]
[tex]x = 55:(-11) \Rightarrow \bf x = -5[/tex]
***
[tex]f) \ 5-19x=8(5 - 3x) \Rightarrow 5-19x=40-24x[/tex]
[tex]-19x+24x=40-5 \Rightarrow 5x = 35[/tex]
[tex]x=35:5 \Rightarrow \bf x = 7[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!