Răspuns :
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
Amplificaţi fiecare raport din şirurile de mai jos astfel încât să se obţină, în fiecare caz în parte, un şir de rapoarte cu acelaşi numitor.
a) (2x+3)/(x-1), 11x/(x+1), x∈R\{-1;1}
(2x+3)/(x-1)=(x+1)(2x+3)/(x+1)(x-1)=(2x²+5x+3)/(x²-1) (Am amplificat cu x+1)
11x/(x+1)=(x-1)·11x/(x-1)(x+1)=(11x²+11x)/(x²-1) (Am amplificat cu x-1) ⇒
Sirul (2x+3)/(x-1), 11x/(x+1) devine după amplificare (2x²+5x+3)/(x²-1), (11x²+11x)/(x²-1)
Am folosit formula de calcul prescurtat (x+1)(x-1)=x²-1)
b) x/(3x+2), (2x-5)/(3x-2), x∈R\{-2/3;2/3}
x/(3x+2)=(3x-2)·x/(3x-2)(3x+2)=(3x²-2x)/(9x²-4) (Am amplificat cu 3x-2)
(2x-5)/(3x-2)=(3x+2)(2x-5)/(3x+2)(3x-2)=(-15x²-4x+4)/(9x²-4) (Am amplificat cu 3x+2)
Am folosit formula de calcul prescurtat (3x+2)(3x-2)=9x²-4
Sirul x/(3x+2), (2x-5)/(3x-2) devine după amplificare (3x²-2x)/(9x²-4), (-15x²-4x+4)/(9x²-4)
c) (7x-3)/4, (4x-2)/2x, (3-x)/6x², (x²+1)/3, x∈R*
(7x-3)/4=3x²·(7x-3)/12x²=(21x³-9x²)/12x² (Am amplificat cu 3x²)
(4x-2)/2x=6x·(4x-2)/12x²=(24x²-12x)/12x² (Am amplificat cu 6x)
(3-x)/6x²=2·(3-x)/2·6x²=(6-6x)/12x² (Am amplificat cu 2)
(x²+1)/3=4x²·(x²+1)/4x²·3=(4x²+4x²)/12x² (Am amplificat cu 4x²)
Sirul (7x-3)/4, (4x-2)/2x, (3-x)/6x², (x²+1)/3 devine după amplificare (21x³-9x²)/12x², (24x²-12x)/12x², (6-6x)/12x², (4x²+4x²)/12x²
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!