Răspuns :
Notăm cu \( F \) vârsta fiului și cu \( M \) vârsta mamei. Conform enunțului, avem două ecuații:
1) \( M = 3F + 6 \) (vârsta mamei este cu 6 ani mai mare decât triplul vârstei fiului)
2) \( M - F = 28 \) (diferența dintre vârste este de 28 de ani)
Acum înlocuim \( M \) din prima ecuație în a doua:
\( 3F + 6 - F = 28 \)
Simplificăm:
\( 2F + 6 = 28 \)
Scădem 6 din ambele părți:
\( 2F = 22 \)
Împărțim la 2:
\( F = 11 \)
Acum că avem vârsta fiului, putem afla și vârsta mamei:
\( M = 3 x 11 + 6 \)
\( M = 33 + 6 \)
\( M = 39 \)
Deci, fiul are 11 ani, iar mama are 39 de ani.
1) \( M = 3F + 6 \) (vârsta mamei este cu 6 ani mai mare decât triplul vârstei fiului)
2) \( M - F = 28 \) (diferența dintre vârste este de 28 de ani)
Acum înlocuim \( M \) din prima ecuație în a doua:
\( 3F + 6 - F = 28 \)
Simplificăm:
\( 2F + 6 = 28 \)
Scădem 6 din ambele părți:
\( 2F = 22 \)
Împărțim la 2:
\( F = 11 \)
Acum că avem vârsta fiului, putem afla și vârsta mamei:
\( M = 3 x 11 + 6 \)
\( M = 33 + 6 \)
\( M = 39 \)
Deci, fiul are 11 ani, iar mama are 39 de ani.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!