Răspuns :
Răspuns:
[tex]\boldsymbol{a) \ \red{f(\sqrt{2}) > f(\sqrt{3})}}[/tex]
Explicație pas cu pas:
a) Calculăm valorile:
[tex]f(\sqrt{2}) = -3\sqrt{2} + \sqrt{2} = -2\sqrt{2}[/tex]
[tex]f(\sqrt{3}) = -3\sqrt{3} + \sqrt{2}[/tex]
Comparăm numerele. Deoarece √2 < √3
⇒ - √2 > - √3
⇒ -3√2 > -3√3
⇒ -3√2 + √2 > -3√3 + √2
⇒ f(√2) > f(√3)
Funcția este descrescătoare (coeficientul lui x este -3 < 0), ceea ce înseamnă că pentru orice x₁ < x₂ avem f(x₁) > f(x₂)
b) Valorile obținute la punctul a) sunt iraționale. Vom arăta că funcția poate lua și valori raționale. Astfel:
Pentru f(x) = 0 ∈ Q
[tex]-3x + \sqrt{2} = 0 \Rightarrow 3x = \sqrt{2} \Rightarrow x = \dfrac{\sqrt{2} }{3} \in \Bbb {R}[/tex]
Pentru x = √2/3 funcția f are valoarea 0, adică ia valori raționale.
↓↓↓
Dacă considerăm valorile raționale a ∈ Q, atunci
-3x + √2 = a ⇒ 3x = √2 - a ⇒ x = (√2 - a)/3
Pentru orice x = (√2 - a)/3, unde a ∈ Q, funcția ia valori raționale.
a) Coeficientul lui x este negativ, deci funcția este descrescătoare.
√2 < √3 ⇒ f(√2) > f(√3)
b) Fie f(x)= q ∈ Q ⇒ -3x + √2 = q ⇒ x = (√2 - q)/3
Deci, pentru oricare x = (√2 - q)/3, avem f(x) ∈ Q, unde q ∈ Q .
Pentru x ∈ Z ⇒ f(x ) ∈ R\Q .
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!