Răspuns :
Răspuns:
Relieful vulcanic
Masivele de roci eruptive si structurile corespunzatoare acestora s-au constituit pe parcursul evolutiei geotectonice a teritoriului Romaniei in proterozoic, paleozoic, mezozoic si neozoic. Cu cat manifestarile magmato-eruptive sunt mai recente, structurile sunt mai bine pstrate iar influena lor in relief apare mai bine exprimata.
Astfel, in Muntii cristalini ai Bistritei, asa-numitul 'dyke porfiroid' dintre Muntele Pietrosul si Masivul Giumalau a fost ferastruit de Bistrita in zona defileului de la Zugreni, iar masivul sienitic de la Ditrau domina ca o cupola uriasa intregul relief din imprejurimi. In Muntii Maramuresului, corpurile de diabaze mezozoice apar cu pregnanta in relief in varfurile Mihailec, Farcau s.a., contribuind la pastrarea pozitiei altitudinale dominante a acestora.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Geografie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!