Răspuns :
Răspuns:
Pentru a demonstra că N = 27^n + 1(a/2 - b + 5/2) este un număr natural, trebuie să arătăm că a/2 - b + 5/2 este întotdeauna un număr întreg.
Avem:
a = 1 + 1/2 + 1/3 + 1/4 + ... + 1/n
b = 1/4 + 1/6 + 1/8 + 1/2n
Putem rescrie a/2 - b + 5/2 în funcție de a și b:
a/2 - b + 5/2 = (1 + 1/2 + 1/3 + 1/4 + ... + 1/n)/2 - (1/4 + 1/6 + 1/8 + 1/2n) + 5/2
Simplificând această ecuație, obținem:
a/2 - b + 5/2 = (1 + 1/2 + 1/3 + 1/4 + ... + 1/n)/2 - (1/4 + 1/6 + 1/8 + 1/2n) + 5/2
= (1/2 - 1/4) + (1/3 - 1/6) + (1/4 - 1/8) + ... + (1/n - 1/2n) + 5/2
= 1/4 + 1/6 + 1/8 + ... + 1/2n + 5/2
Observăm că suma 1/4 + 1/6 + 1/8 + ... + 1/2n este o sumă de termeni pozitivi și fiecare termen este un multiplu al lui 1/2. Prin urmare, această sumă este un număr întreg.
Astfel, putem concluziona că a/2 - b + 5/2 este întotdeauna un număr întreg, iar N = 27^n + 1(a/2 - b + 5/2) este un număr natural.
Pentru a determina ultima cifră a lui N, trebuie să calculăm restul împărțirii lui N la 10. Mai precis, trebuie să calculăm N modulo 10.
Având în vedere că 27^n este întotdeauna un număr întreg, putem simplifica problema:
N = 27^n + 1(a/2 - b + 5/2)
N ≡ 7^n + 1(a/2 - b + 5/2) (mod 10)
Observăm că 7^n are un ciclu de repetiție a ultimei cifre:
7^1 ≡ 7 (mod 10)
7^2 ≡ 9 (mod 10)
7^3 ≡ 3 (mod 10)
7^4 ≡ 1 (mod 10)
Deci, pentru n ≥ 4, avem:
7^n ≡ 1 (mod 10)
Înlocuind în ecuația noastră:
N ≡ 7^n + 1(a/2 - b + 5/2) ≡ 1 + 1(a/2 - b + 5/2) ≡ a/2 - b + 6 ≡ a/2 - b + 6 (mod 10)
Prin urmare, ultima cifră a numărului N depinde de a și b. Fără mai multe informații despre valorile lui a și b, nu putem determina în mod specific ultima cifră a lui N.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!