👤

Ex. 4 Citeşte textul „Povestea adevărului" de Alexandra Mihalache. A fost odată ca niciodată o Minciună. Aranjată, luxoasă și mândră, ca se plimba pe stră- zile oraşelor și căuta compania oamenilor. La un colţ de stradă stătea şi Adevărul. Modest şi simplu. Blând și iubitor. Oamenii treceau îngândurați pe lângă el, dar nimeni nu îl lua în seamă, deşi în ochii lui străluceau adevăratele frumuseți. Totuşi, el a rămas să aștepte cu răbdare, speranță și îngăduinţă. Minciuna îşi căuta prieteni şi locuință. O aşa mândreţe să fie singură? Îşi dorea cu orice preţ să câştige oameni. Și, pentru că era vicleană, reuşea de multe ori să stea la brațul lor. Unii o pofteau cu drag în casă, chiar o lăsau să pătrundă în gândurile şi în sufletele lor, iar ca le promitea că le va aduce numeroase satisfacții. Dar, nu a trecut multă vreme, şi aceştia au observat că rămân singuri din vina ei. Că cei dragi lor s-au depărtat, că au pierdut încrede- rea, iubirea şi prietenia. Și i-au cerut socoteală. Dar ea i-a tratat cu indiferenţă. ciuna în faţa lui să îi ceară iertare: Şi atunci s-au gândit să meargă la Adevăr care ii aştepta de atâta timp. Şi au adus Min-
- Dragă Adevăr, ti-am adus Minciuna să o pedepseşti sau, dacă ai putere, să o ierţi. a oftat adânc şi le-a răspuns: Adevărul - V-am iertat, căci nu Minciuna trebuia iertată. Ci voi sunteţi cei care aţi lăsat-o în gân- dul, sufletul şi casa voastră.
Oamenii au insistat că este vina Minciunii care i-a ispitit şi că ca trebuie să îi ceară iertare şi i-au spus astfel:
- Priveşte Adevărul şi cere-i iertare pentru ce ne-ai făcut.
Însă Adevărul le-a explicat:
- Nu Minciuna v-a distrus, ci alegerea voastră. Pe mine mă găsiţi oricând în voi. Nu mă mai abandonati.Eu sunt Dragostea,Iertarea,Nadejdea si Credinta.
(Alexandra Mihalache)

Ex. 5 Răspunde la întrebări:
1) Care sunt personajele textului?
2)De ce Adevărul i-a iertat pe oameni?
3)A procedat corect? Argumentează-ți opinia.
4)Eşti de acord cu replica finală a Adevărului? Argumentează-ți punctul de vedere.
5) Prin ce tip de substantive sunt exprimate acestea? Explică oral ortografierea aces- tor substantive.​


Răspuns :

1.Personajele textului sunt Minciuna și Adevărul.

2.Adevărul i-a iertat pe oameni pentru că considera că nu Minciuna trebuia iertată, ci oamenii care au lăsat-o să intre în gândurile, sufletele și casele lor.

3.Da, Adevărul a procedat corect în opinia mea. Acesta a evidențiat că fiecare individ poartă responsabilitatea pentru alegerea de a lăsa Minciuna să intre în viața lor și că nu este Minciuna cea care trebuie iertată, ci propriile lor alegeri.

4.Sunt de acord cu replica finală a Adevărului. El îi îndeamnă pe oameni să se întoarcă spre el și să nu-l abandoneze, reprezentând valorile precum Dragostea, Iertarea, Nădejdea și Credința, care sunt esențiale pentru un trai autentic și împlinit.

5.Aceste substantive sunt exprimate prin substantive comune și abstracte. "Minciună", "Adevăr", "gândul", "sufletul", "casa", "Dragostea", "Iertarea", "Nădejdea" și "Credința" sunt substantive comune, iar "indiferență" și "responsabilitatea" sunt substantive abstracte. Ortografierea acestor substantive este conformă cu regulile limbii române, fiind scrise cu litere mici, deoarece nu sunt nume proprii.