Răspuns :
f : R → R
a) f(x) = -x + 3
Gf ∩ Ox ⇔ f(x) = 0
-x + 3 = 0
-x = -3
x = 3 ⇒ A(3; 0)
Gf ∩ Oy ⇔ f(0) = 3
⇒ B(0; 3)
b) f(x) = 2x + 4
Gf ∩ Ox ⇔ f(x) = 0
2x + 4 = 0
2x = -4
x = -2 ⇒ C(-2; 0)
Gf ∩ Oy ⇔ f(0) = 4
⇒ D(0; 4)
c) f(x) = -4x
f(1) = -4 ⇒ E(1; -4)
f(-1) = 4 ⇒ F(-1; 4)
[a se vedea graficele funcțiilor în imaginile de mai jos]
________________
Pentru rezolvarea acestui exercițiu am folosit următoarele formule:
- intersecția graficului funcției cu axa Ox:
[tex]\bf\red{\boxed{G_f\cap Ox\iff f(x)=0\implies A(x;\:0)}}\\[/tex]
- intersecția graficului funcției cu axa Oy:
[tex]\bf\green{\boxed{G_f\cap Oy\iff x=0\implies B(0;\:f(0))}}\\[/tex]
- formula generală a funcției de grad I:
[tex]\bf\pink{\boxed{C(x;\:y)\in G_f\iff f(x)=y }}\\[/tex]
Succes! ❀
Echipa BrainlyRO
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!