Răspuns :
Dacă x/3 = y/4 = z înseamnă că putem scrie că x = 3z și y = 4z.
z/2 = t/3 => t = 3z/2
Acum revenim în suma:
x + y + z + t = 57
Înlocuim x,y și t în funcție de z, așa cum am obținut:
3z + 4z + z + (3z)/2 = 57
Înmulțim toată ecuația cu 2, pentru a scăpa de numitor:
6z + 8z + 2z + 3z = 114
19z = 114
z = 114:19
z = 6
Acum revenim în relațiile de sus, înlocuind pe z cu 6:
x = 3z
=> x = 3*6
x = 18
y = 4z
=> y = 4*6
y = 24
t = (3z)/2
=> t = (3*6)/2
t = 9
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!