Răspuns :
Răspuns:
a) E(x) nu este definită pentru x ∈ {-2 ; 2}
b) E(x) = 4x + 2
c) [tex]x = \frac{11}{2}[/tex]
Explicație pas cu pas:
[tex]E(x) = (1+\frac{1}{x-2} - \frac{2}{x+2} ) : \frac{1}{x^{2}-4 } - x^{2} + 5x[/tex]
a)
Numitorii fracțiilor trebuie să fie diferiți de 0.
x-2 ≠ 0 ⇒ x ≠ 2 (1)
x+2 ≠ 0 ⇒ x ≠ -2 (2)
x²-4 ≠ 0 ⇒ x² ≠ 4 ⇒ x ≠ ±2 (3)
Din condițiile (1), (2) și (3) rezultă că E(x) nu este definită pentru x ∈ {-2 ; 2}
b)
[tex]E(x) = \frac{(x-2)(x+2) + (x+2) - 2(x-2)}{(x-2)(x+2)} *(x-2)(x+2) - x^{2} + 5x[/tex]
[tex]E(x) = x^{2} - 4 + x+2 - 2x + 4 - x^{2} +5x[/tex]
[tex]E(x) = 4x + 2[/tex]
c)
[tex]E(x) = 13[/tex]
[tex]4x + 2 = 13[/tex]
[tex]4x = 11[/tex]
[tex]x = \frac{11}{2}[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!