Răspuns :
Răspuns:
Ioan Opriș (n. 1879 – d. 1918) a fost preot ortodox la fosta biserică de lemn ctitorită în anul 1866 de preotul Vasile Rus (1819-1867) din satul Cristiș, (azi Oprișani, cartier al orașului Turda).
Explicație:
În preajma Marii Uniri din 1918 a îndemnat oamenii sa meargă la Alba Iulia, i-a chemat în biserică și i-a pus să jure că nu vor trăda România. Un soldat din jandarmeria maghiară l-a împușcat în ușa bisericii pe data de 8 noiembrie 1918. Nu a mai apucat să-si vadă visul împlinit. Avea doar 40 de ani, tată a 7 copii.
În amintirea lui, familia regală a dat în anul 1924 un decret, fostul sat Cristiș primind numele de Oprișani.
Inițial a fost înmormântat în curtea bisericii de lemn „Adormirea Maicii Domnului” în care a slujit. Pe mormânt a existat o placă funerară inscripționată. Cu ocazia ridicării noii biserici „Adormirea Maicii Domnului” pe terenul fostei biserici, în anii 70-80 ai secolului al XX-lea, rămășițele sale au fost reînhumate sub altarul noii biserici. Fosta placă funerară a dispărut (probabil se află în prezent în posesia urmașilor preotului). Lângă altar se găsește o placă comemorativă pe care se indică că preotul Ioan Opriș, cel care a dat numele cartierului Oprișani, este îngropat sub acest altar.
În memoria preotului-martir, în acest cartier a fost ridicat în anul 2004 un bust omagial, opera sculptorului Emilian Savinescu, în curtea Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” situată pe Str. Ion Opriș, nr.1, iar o școală din Oprișani a primit numele de „Școala Ioan Opriș”.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!