Va rog sa rezolvati ex. 9! Am nevoie rapid!
![Va Rog Sa Rezolvati Ex 9 Am Nevoie Rapid class=](https://ro-static.z-dn.net/files/dfd/d87fc19567021d5f36f340b0a272c61e.png)
Procesul de formare a statelor românești extracarpatice a fost unul complex și îndelungat. În această perioadă, teritoriile de astăzi ale României, care se află în afara Carpaților, au început să se organizeze în entități politice independente.
Unul dintre primii pași în acest proces a fost formarea voievodatelor Moldovei și Țării Românești în secolul al XIV-lea. Acestea au devenit principate autonome sub conducerea voievozilor, care erau aleși de boieri și aveau putere politică și administrativă.
De-a lungul timpului, principatele românești au fost supuse unor influențe și presiuni din partea marilor puteri din regiune, precum Imperiul Otoman și Imperiul Habsburgic. Cu toate acestea, voievozii și populația locală au reușit să-și păstreze identitatea și autonomia.
Un moment important în procesul de formare a statelor românești extracarpatice a fost Unirea Principatelor Române în anul 1859. Acest eveniment a adus împreună Moldova și Țara Românească sub conducerea aceluiași domnitor, Alexandru Ioan Cuza. Unirea a fost un pas semnificativ în direcția formării unui stat național unitar.
În perioada următoare, România și-a consolidat statutul de stat independent și și-a extins teritoriul prin războaie și tratate internaționale. A devenit un regat în anul 1881 și a continuat să se dezvolte.
Sper că te-am ajutat! :D