Răspuns :
Explicație pas cu pas:
x=5
înlocuim pe x din ecuatii cu 5:
a)3x+1=16
3x5+1=16
15+1=16(A)
b)x+13=18
15+3=18(A)
c)3x+1=x+11
3×5+1=5+11
15+1=16
16=16(A)
e)5×+7=×10
5x5+7=5x10
25+7=50
32=50(F)
9x13=6×+2
117=6×5+2
117=30+2
117=32(F)
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
a) 3x + 1 = 16
3 × 5 + 1 = 16 ⇒ x = 5 soluția ecuației
___________________________________________________
b) x + 13 = 18
→ înlocuim pe x cu 5, pentru a verifica dacă x este soluția ecuației
5 + 13 = 18 adevărat ⇒ x = 5 este soluția ecuației
Dacă este ,,-” în fața lui x, atunci:
- x + 13 = 18
- 5 + 13 = 8 ⇒ x = 5 NU este soluție a ecuației
_______________________________________________
c) 3x + 1 = x + 11
3 × 5 + 1 = 5 + 11
16 = 16 ⇒ x = 5 este soluția ecuației
__________________________________________
d) 3x/5 - 1 = (x-1)/2
3×5/5 - 1 = (5-1)/2
3 - 1 = 4/2
2 = 2 ⇒ x = 5 - soluție pentru ecuația dată
_______________________________________
e) - 5x + 7 = x - 10
- 5 × 5 + 7 = 5 - 10
- 25 + 7 = - 5
- 18 ≠ - 5 ⇒ x = 5 NU este soluție a ecuației
___________________________________
f) 9x - 13 = 6x + 2
9 × 5 - 13 = 6 × 5 + 2
45 - 13 = 30 + 2
32 = 32 (A) ⇔ x = 5 ESTE soluție a ecuației
________________________________________
g) (3/2)x + 1/3 = 9/2 + 2x/3
(3/2)×5 + 1/3 = 9/2 + 2×5/3
15/2 - 9/2 = 10/3 - 1/3
6/2 = 9/3
3 = 3 ( A) ⇒ x = 5 Este soluție pentru ecuația dată
____________________________________________
h) (3x-1)/2 + 1 = 2x - 2
(3×5-1)/2 + 1 = 2 × 5 - 2
14/2 + 1 = 10 - 2
7 + 1 = 8 ( A) ⇔ x = 5 → este soluție pentru ecuația dată
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!