Răspuns :
Răspuns:Simplificarea expresiei:
Înlocuim f(1) cu 1 și f(√2) cu √2, obținând:
a =
(√2-1)
√2-1
(√3-√2)
√3-√2
Simplificăm fracțiile:
a =
√2-1
1
√3-√2
1
Observăm că √2 - 1 și √3 - √2 sunt conjugate, deci le putem simplifica:
a =
√2-1
1
√3-√2
1
a =
(√2-1) * (√3+√2)
1 * 1
a =
(√2)2 - 12 + (√3)√2
1
a = 2 - 1 + √6
1
a = 1 + √6
Demonstrația caracterului natural:
Observăm că √6 este un număr irațional.
Adunând 1 la √6, obținem un număr real care nu este un număr întreg.
Un număr real care nu este un număr întreg nu poate fi un număr natural.
Concluzie:
Numărul a nu este un număr natural. Demonstrația de mai sus demonstrează că a este un număr real care nu este un număr întreg, deci nu poate fi un număr natural.
b) Calculul lui cos(KOAB):
Determinarea coordonatelor punctelor A și B:
Punctul A are coordonatele (a, 0), unde a este valoarea calculată la punctul a).
Punctul B are coordonatele (0, b), unde b este valoarea lui f(0).
Calculul lui KOAB:
KOAB = arctg(b/a)
Înlocuim a cu 1 + √6 și b cu f(0):
KOAB = arctg(f(0) / (1 + √6))
Determinarea lui f(0):
Din graficul funcției f, observăm că f(0) = 0.
Concluzie:
KOAB = arctg(0 / (1 + √6))
KOAB = arctg(0)
KOAB = 0
Concluzie:
Cosinusul unghiului KOAB este egal cu 0.
Observații:
Demonstrația de la punctul a) poate fi simplificată observând că √6 este un număr irațional. Un număr natural nu poate fi irațional, deci a nu poate fi un număr natural.
La punctul b), este important să observăm că f(0) = 0 din graficul funcției.
Sper că această rezolvare este clară și completă.
Explicație pas cu pas:
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!