👤

22. Stabileşte tipul pronumelui utilizat în enunțurile de mai jos. Explică deosebirea dintre pronumele reflexiv şi cel personal. a) Eu mă duc. b) El mă conduce. f) Noi ne întrebăm. g) El vă roagă. c) Tu te apropii. h) Voi vă conformați. d) El te aşteaptă. i) Eu mă relaxez. e) Profesoara ne ascultă. î) Ea mă urmărește.​

Răspuns :

În enunțurile prezentate, sunt folosite pronume personale și reflexive. Iată tipul pronumelui pentru fiecare enunț:
a) Reflexiv - “mă” este pronume reflexiv, folosit pentru a indica faptul că subiectul “Eu” își efectuează acțiunea asupra sa însuși.
b) Personal - “mă” este pronume personal, folosit aici ca obiect direct al verbului “conduce”, indicând că acțiunea este efectuată asupra persoanei care vorbește de către altcineva, “El”.
f) Reflexiv - “ne” este pronume reflexiv, arătând că subiectul “Noi” își efectuează acțiunea asupra sa însuși.
g) Personal - “vă” este pronume personal, folosit ca obiect direct al verbului “roagă”, indicând că acțiunea este efectuată asupra unui grup de persoane de către altcineva, “El”.
c) Reflexiv - “te” este pronume reflexiv, indicând că subiectul “Tu” își efectuează acțiunea asupra sa însuși.
h) Reflexiv - “vă” este pronume reflexiv, arătând că subiectul “Voi” își efectuează acțiunea asupra sa însuși.
d) Personal - “te” este pronume personal, folosit ca obiect direct al verbului “așteaptă”, indicând că acțiunea este efectuată asupra unei singure persoane de către altcineva, “El”.
i) Reflexiv - “mă” este pronume reflexiv, folosit pentru a indica faptul că subiectul “Eu” își efectuează acțiunea asupra sa însuși.
e) Personal - “ne” este pronume personal, folosit ca obiect direct al verbului “ascultă”, indicând că acțiunea este efectuată asupra unui grup de persoane de către altcineva, “Profesoara”.
î) Personal - “mă” este pronume personal, folosit ca obiect direct al verbului “urmărește”, indicând că acțiunea este efectuată asupra persoanei care vorbește de către altcineva, “Ea”.
Diferența principală între pronumele reflexiv și cel personal este că pronumele reflexiv se referă întotdeauna la subiect și este folosit atunci când subiectul și obiectul acțiunii sunt aceeași persoană sau grup de persoane. Pronumele personal poate funcționa ca subiect sau obiect și se referă la o persoană sau un grup de persoane diferit de subiect. Pronumele personal ca obiect direct sau indirect indică faptul că acțiunea este efectuată asupra unei alte persoane sau grup de persoane decât subiectul.