Răspuns :
Explicație pas cu pas:
Pentru ca polinomul \( f(x) = x^3 - 2x^2 + (m + 1)x + m - 1 \) să dea restul 1 la împărțirea cu \( x + 2 \), putem folosi teorema restului. Aceasta afirmă că dacă un polinom \( f(x) \) este împărțit la \( x - c \), atunci restul este egal cu \( f(c) \).
Pentru \( f(x) = x^3 - 2x^2 + (m + 1)x + m - 1 \), vrem ca \( f(-2) = 1 \).
Calculăm:
\[ f(-2) = (-2)^3 - 2(-2)^2 + (m + 1)(-2) + m - 1 \]
\[ = -8 - 8 - 2m - 2 + m - 1 \]
\[ = -17 - m \]
Trebuie să avem \( -17 - m = 1 \) pentru ca \( f(x) \) să dea restul 1 la împărțirea cu \( x + 2 \).
Rezolvăm ecuația:
\[ -17 - m = 1 \]
\[ m = -17 - 1 \]
\[ m = -18 \]
Deci, \( m = -18 \) pentru ca \( f(x) = x^3 - 2x^2 + (m + 1)x + m - 1 \) să dea restul 1 la împărțirea cu \( x + 2 \).
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!