👤


6. Citeşte textul următor şi rezolvă cerințele:
D. Lefter nu-şi dă seama bine de ce, dar simte o sfârșeală şi cade, alb ca portelanul, pe un scaun lângă cantor, întinzând machinal mâna cu biletele. Bancherul le ia: se uită bine la liste, la bilete, la posesorul lor, şi, zâmbind şi el fără afectare zice d-lui Lefter, care ascultă stupid:
- Uite ce e, stimabile: v-aţi înşelat... şi iacă de unde provine... Dumneata ai…
Ciudat lucru, ce-i drept... Cum s-a-ntâmplat.!... Dumneata ai la una tocmai numărul care a câştigat la cealaltă și...
- Şi... ce?
---şi viceversa.

a. Extrage din text două clitice reflexive care nu au funcţie sintactică. Unul dintre acestea să însoţească un verb, iar celălalt, o locuțiune verbală.
b. Indică valoarea morfologică a lui şi din secvențele: simte o sfarseala si cade zambind şi el fără afectare.
c. Scrie un enunţ în care verbul din secvența: se uită bine la liste să reprezinte o structură activă. Precizează sensurile verbului în ambele situații.
d. Identifică în text un clitic reflexiv cu funcţie de complement direct, precizând
cazul în care se află.


Răspuns :

Răspuns:

a. Cliticele reflexive din text sunt "se" și "și". Primul este atașat verbului "ascultă", iar al doilea este atașat locuțiunii verbale "zâmbind și".

b. Valoarea morfologică a lui "și" din secvențele date este de conjuncție coordonatoare adversativă.

c. Enunțul în care verbul "se uită bine la liste" reprezintă o structură activă ar fi: "Bancherul privește atent liste." Sensurile verbului "a se uita" sunt a examina cu atenție sau a inspecta.

d. Cliticul reflexiv cu funcție de complement direct este "le" în "Bancherul le ia". Se află în cazul acuzativ.

Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!


ID Learners: Alte intrebari