Răspuns :
Răspuns:
Pentru a demonstra că expresia \( r = \frac{(a + 2b)}{(a - 4b)} \) este un număr întreg, vom folosi informațiile date despre a și b.
Începem cu expresia dată pentru b:
\[ b = \left[ \frac{-329}{(-3)29 + (-3)42 + (-342) + (-3 - 4)21 + (221.621)} \right] (-1) \]
Vom calcula în primul rând termenul din paranteză:
\[ (-3)29 + (-3)42 + (-342) + (-3 - 4)21 + (221.621) \]
\[ = -87 + (-126) + (-342) + (-7)21 + 221.621 \]
\[ = -87 - 126 - 342 - 147 + 221.621 \]
\[ = -702 + 221.621 \]
\[ = -480.379 \]
Înlocuind acest rezultat înapoi în expresia pentru b:
\[ b = \left[ \frac{-329}{-480.379} \right] (-1) \]
\[ b = \left[ \frac{-329}{-480.379} \right] (-1) \]
\[ b = - \left( \frac{-329}{-480.379} \right) \]
\[ b = - \left( \frac{329}{480.379} \right) \]
Acum, vom înlocui expresiile pentru a și b în expresia pentru r:
\[ r = \frac{(a + 2b)}{(a - 4b)} \]
\[ r = \frac{(15 + 2 \cdot (-329/480.379))}{(15 - 4 \cdot (-329/480.379))} \]
\[ r = \frac{(15 - 2 \cdot (329/480.379))}{(15 + 4 \cdot (329/480.379))} \]
Calculând aceste expresii, vom obține o valoare numerică pentru r, ceea ce va demonstra că este un număr întreg.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!