👤

SURSA A. Separatismul transnistrean a destabilizat substanțial economia națională a Republicii Moldova, reducindu-i producția industrială cu 36,0%, producția energiei electrice cu 87,5%, producția mărfurilor de consum popular cu 28%, producția de legume cu 38,0% [...] din suma totală a veniturilor formate pe teritoriul republicii [...]. În războiul de pe Nistru au fost înregistrate, de ambele părți, circa 802 morţi şi peste 5000 răniți, inclusiv în rândul populației civile. [...] Operațiunile militare au provocat un val de circa 108 mii de refugiaţi, dintre care 51 de mii s-au stabilit în 38 de localități de pe malul drept al Nistrului, iar alti 57 de mii în Ucraina." (N. Enciu, I. Şişcanu, Evoluția Republicii Moldova după 1991, SURSA B Nerecunoscută în plan internațional, enclava separatistă nistreană s-a înarmat pină în dinți în Ioan Scurtu (ed.), Istoria Basarabiei) şi a devenit o placă turnantă pentru traficul ilegal de arme [...], constituind un real pericol la adresa securități regionale și europene. Sursa acestui trafic sunt atit uzinele din Transnistria, care produc armament [...], cît şi arsenalul militar al fostei Armate a 14-a a Rusiei, amplasată în zona controlată de administrația nistreană." (Gh. Cojocaru, Separatismul transnistrean: aspecte interne și internaționale în O istorie a regiunii Transnistrene din cele mai vechi timpuri pînă astăzi, 2007) SURSA C. Reclamanții sunt 170 de cetățeni moldoveni care locuiesc în republica moldovenească nistreană" (,,RMN") [...]. Toți reclamanții au susținut că cei care au dorit continuarea studiilor în şcolile de limbă moldovenească română au fost nevoiţi să accepte diminuarea calității învăţămîntului din cauza lipsei localurilor adecvate, a drumurilor lungi spre şi dinspre şcoală (însoțite de verificarea ghiozdanelor, controale de identitate şi acte de hărţuire din partea oficialilor RMN" [...]), [] vandalizării sediilor şcolilor, intimidării [...] şi abuzurilor verbale. Copiii aveau ca alternativă frecventarea şcolilor moldoveneşti în care se utiliza o variantă artificială a limbii române scrise cu alfabet chirilic. Din moment ce această variantă a limbii nu este recunoscută nicăieri în lume, predarea se efectua în baza materialelor didactice din epoca sovietică creînd copiilor dificultăți în continuarea studiilor în instituțiile de învăţămînt superior." (Din Hotărirea Curții Europene pentru Drepturile Omului în dosarul „Catan și alții contra Republicii Moldova și Rusiei", Strasbourg, 19 octombrie 2012)din aceste surse ,redactati un text coerent ,formuleaza 3 argumente .​

Răspuns :

Din sursele citate, rezultă că separatismul transnistrean a avut un impact semnificativ asupra Republicii Moldova, atât din punct de vedere economic, cât și din perspectiva securității și drepturilor omului.

Argumentul 1: Impactul economic negativ - Separatismul din Transnistria a provocat o scădere substanțială a producției industriale, a energiei electrice și a producției de bunuri de consum popular în Republica Moldova. Această situație a avut un efect devastator asupra economiei naționale, afectând veniturile și nivelul de trai al populației.

Argumentul 2: Amenințarea la adresa securității regionale și europene - Enclava separatistă din Transnistria s-a înarmat și a devenit un centru pentru traficul ilegal de arme, punând în pericol securitatea nu doar la nivel regional, ci și european. Uzinele din Transnistria și arsenalul militar al fostei Armate a 14-a a Rusiei au contribuit la alimentarea acestui trafic ilegal, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă pentru stabilitatea regiunii.

Argumentul 3: Încălcarea drepturilor omului și a libertății educaționale - Populația din Transnistria se confruntă cu încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv restricții în ceea ce privește educația în limba română. Copiii care doresc să urmeze școlile de limbă moldovenească română sunt supuși la intimidare, abuzuri verbale și constrângeri în accesul la o educație de calitate. Aceasta a fost recunoscută și de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului într-o hotărâre din 2012.

În concluzie, separatismul transnistrean nu doar a afectat economia și securitatea Republicii Moldova, dar a și generat încălcări ale drepturilor omului și ale libertății educaționale în regiune. Aceste probleme necesită atenție și soluționare pentru a promova pacea, stabilitatea și respectarea drepturilor fundamentale în zonă.

Răspuns:

jshhwkwnsvfsvsvtw57292bsvfshsbfywiwnsgs

Explicație:

bsgsuqjqncat72i262772891uwbgsgcsfwfwujq fig deh hei GB ztwywuhsrgwhehiwjwevgwywhYahhHhshhhwjegevwhjwuuahHauhwuwjwhywuwi1jgw