Răspuns :
Rezolvare:
a) Avem aceeași bază (-6) și înmulțire ⇒ adunăm exponenții:
[tex]= (-6)^{4 + 10 + 2} = (-6)^{\boldsymbol{ \red{ 16 }} } = 6^{\boldsymbol{ \red{ 16 }} }[/tex]
Un număr negativ ridicat la o putere pozitivă este un număr pozitiv.
b) Avem aceeași bază (10). Exponenții se adună la înmulțire și se scad la împărțire:
[tex]= 10^{10 + 3 - 12} = 10^{\boldsymbol{ \red{ 1 }} }[/tex]
c) Pe 9 în scriem ca 3², astfel (-9)²⁰ = 9²⁰ = (3²)²⁰ = 3⁴⁰
(-3)¹² = 3¹²
Pe 27 îl scriem ca 3³, astfel (-27)² = 27² = (3³)² = 3⁶
Acum avem aceeași bază (3) și înmulțiri ⇒ vom aduna exponenții:
[tex]= 3^{40 + 12 + 6} = 3^{\boldsymbol{ \red{ 58 }} }[/tex]
d) (-8)¹⁰ = 8¹⁰ = (2³)¹⁰ = 2³⁰
(-4)¹³ = -4¹³ = -(2²)¹³ = -2²⁶
(-32)³ = -32³ = -(2⁵)³ = -2¹⁵
2³⁰ · (-2²⁶) · (-2¹⁵) = 2³⁰ · 2²⁶ · 2¹⁵ = 2³⁰⁺²⁺⁶
[tex]= 2^{\boldsymbol{ \red{ 71 }} }[/tex]
e) (-3)⁶ = 3⁶; (-9)² = 9² = (3²)² = 3⁴
[tex]= 3^{7 + 6 + 4} = 3^{\boldsymbol{ \red{ 17 }} }[/tex]
f) 25⁴ = (5²)⁴ = 5⁸; (-5)⁴ = 5⁴; (-125)³ = -125³ = -(5³)³ = -5⁹
[tex]= 5^{8+4} \cdot (-5^9) = -5^{12}:5^9 = -5^{12-9} = -5^{\boldsymbol{ \red{3}} }[/tex]
g) (-36)⁶ = 36⁶ = (6²)⁶ = 6¹²; (-6)⁴ = 6⁴; (6)² = 6²
[tex]= 6^{12+4+2} = 6^{\boldsymbol{ \red{18}} }[/tex]
h) (2⁵)⁶ = 2³⁰; (2³)⁹ = 2²⁷; (4²)³ = 4⁶ = (2²)⁶ = 2¹²
[tex]= 2^{30 - 27 + 12} = 2^{\boldsymbol{ \red{15}} }[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!