Răspuns :
Răspuns:
Reacții de adiție la 1-pentena, CH₂=CH-CH₂-CH₂-CH₃
În reacția de adiție se rupe legătura π din dubla legătură C=C și se leagă de fiecare atom de C implicat în dubla legătură, printr-o legătură simplă, un atom din reactant.
1. CH₂=CH-CH₂-CH₂-CH₃+H₂(Ni)→CH₃-CH₂-CH₂-CH₂-CH₃
1-pentena(alchena).........................................n pentan (alcan)
2.Adiția de Br₂ la dubla legătură este cantitativă și serveste la identificarea alchenei, cu soluția de Br₂ în tetraclorura de carbon, fiindcă culoarea brun-roscata a soluției se decolorează.
Produsul de reacție este 1,2-dibromopentan.
CH₂=CH-CH₂-CH₂-CH₃+Br₂(apa debrom)→CH₂-CH-(CH₂)-CH₃
I I
Br Br
3.Adiția de HBr la 1-pentena, are loc cu respectarea legii lui Markovnikov, fiindcă avem o alchenă nesimetrică. Atomul de Br se va lega de atomul de carbon, implicat în dubla legatura cel,mai sărac în H.
CH₂=CH-CH₂-CH₂-CH₃+HBr→CH₃-CH-CH₂-CH₂-CH₃
I
Br
Produsul este 2-bromopentan,majoritar.
Dacă adiția de HBr are loc în prezența peroxizilor(R-O-O-R), se formează 1-bromopenatn, contrar legii lui Markovnikov.
4. Adiția de apă la alchene, în prezență de H₂SO₄ 98%, catalizator, produce alcool. Dacă adiția are loc la temperatură mică (0-25⁰C) se formează un sulfat accid de alchil, care prin hidroliza trece în alcool. În cazul nostru se obține 2 propanol (alcool secundar)
CH₂=CH-CH₂-CH₂-CH₃ + HOSO₃H→ CH₃-CH-CH₂-CH₂-CH₃
I
SO₃H
CH₃-CH(SO₃H)-(CH₂)₂-CH₃ +H₂O→CH₃-CH(OH)-CH₂-CH₂-CH₃+H₂SO₄
Explicație:
La adiția apei și a hidracizilor, halogenul sau grupa OH se leagă de atomul mai sărac în hidrogen, cum este la 1-pentena. În cazul 2-pentenei, ambii atomi de carbon au 3 legături și nu contează unde se leagă
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Chimie. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!