Răspuns :
Răspuns:Vom rezolva fiecare ecuație pas cu pas:
a) 3(5x-6)-2(3x-1)+17=4(4x+3)-6(2x-3) - 19
Deschidem parantezele și simplificăm:
15x - 18 - 6x + 2 + 17 = 16x + 12 - 12x + 18 - 19
Grupăm termenii similari și simplificăm:
15x - 6x + 15 - 17 = 16x - 12x + 11
Rezolvăm ecuația:
9x - 2 = 4x + 11
Mutăm termenii cu x pe o parte și pe ceilalți pe cealaltă parte:
9x - 4x = 11 + 2
5x = 13
x = 13/5
b) 5(2x-7)-3(3x-8)=9x-2(3x+5)+5
Deschidem parantezele și simplificăm:
10x - 35 - 9x + 24 = 9x - 6x - 10 + 5
Grupăm termenii similari și simplificăm:
10x - 9x - 9x + 6x = 9x - 6x + 10 - 5
Rezolvăm ecuația:
-2x = 9
x = -9/2
c) 3(3x-1)-6(7-2x) +8=4(4x-3)-2(8-5x) - 19
Deschidem parantezele și simplificăm:
9x - 3 - 42 + 12x + 8 = 16x - 12 - 16 + 10x - 19
Grupăm termenii similari și simplificăm:
9x + 12x + 9 = 16x + 10x - 47
Rezolvăm ecuația:
21x + 9 = 26x - 47
Mutăm termenii cu x pe o parte și pe ceilalți pe cealaltă parte:
21x - 26x = -47 - 9
-5x = -56
x = 56/5
d) 9(3x-7)-2(12x-7)+25=5(4x-9)-13
Deschidem parantezele și simplificăm:
27x - 63 - 24x + 14 + 25 = 20x - 45 - 13
Grupăm termenii similari și simplificăm:
27x - 24x + 20x = 20x - 45 + 13 - 63
Rezolvăm ecuația:
23x = 20x - 95
Mutăm termenii cu x pe o parte și pe ceilalți pe cealaltă parte:
23x - 20x = -95
3x = -95
x = -95/3
e) 5(2x+3)-3(7-5x)-15=8(3x-7)+37
Deschidem parantezele și simplificăm:
10x + 15 - 21 + 15x - 15 = 24x - 56 + 37
Grupăm termenii similari și simplificăm:
10x + 15x - 21 - 24x = 24x - 19
Rezolvăm ecuația:
x = -19
f) 2(5x+4)+5x-3(2x-7)=5(3x+2)+7
Deschidem parantezele și simplificăm:
10x + 8 + 5x - 6x + 21 = 15x + 10 + 7
Grupăm termenii similari și simplificăm:
9x + 29 = 15x + 17
Mutăm termenii cu x pe o parte și pe ceilalți pe cealaltă parte:
9x - 15x = 17 - 29
-6x = -12
x = 2
g) 5(2x+3)-3(6-5x)+9=7(5x+7)-23
Deschidem parantezele și simplificăm:
10x + 15 - 18 + 15x + 9 = 35x + 49 - 23
Grupăm termenii similari și simplificăm:
25x + 6 = 35x + 26
Mutăm termenii cu x pe o parte și pe ceilalți pe cealaltă parte:
25x - 35x = 26 - 6
-10x = 20
x = -2
h) 7(4x+3)-4(3x-8)-23=3(4x+9) + 11
Deschidem parantezele și simplificăm:
28x + 21 - 12x + 32 - 23 = 12x + 27 + 11
Grupăm termenii similari și simplificăm:
16x + 30 = 12x + 38
Mutăm termenii cu x pe o parte și pe ceilalți pe cealaltă parte:
16x - 12x = 38 - 30
4x = 8
x = 2
i) 4(5x-9)-7(3x-5)+23=5(7-3x)-27
Deschidem parantezele și simplificăm:
20x - 36 - 21x + 35 + 23 = 35 - 15x - 27
Grupăm termenii similari și simplificăm:
-1x + 22 = 8 - 15x
Mutăm termenii cu x pe o parte și pe ceilalți pe cealaltă parte:
-1x + 15x = 8 - 22
14x = -14
x = -1
j) 3(5x-8)-4(3x-11)-15=2(2x-9) + 25
Deschidem parantezele și simplificăm:
15x - 24 - 12x + 44 - 15 = 4x - 18 + 25
Grupăm termenii similari și simplificăm:
3x + 5 = 4x + 7
Mutăm termenii cu x pe o parte și pe ceilalți pe cealaltă parte:
3x - 4x = 7 - 5
-1x = 2
x = -2
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!