👤

5 Citeşte, apoi priveşte cu atenție imaginea: ,,Într-o dimineaţă, ne vine vestea că s-a ales Cuza domnitor în amândouă capitalele. Am lăsat tot, am pus şaua pe cal şi fuga la târg. Atunci am văzut eu ce va să zică bucuria unui popor. Cântece, jocuri, chiote în toate părţile. Îşi ieşeau oamenii în drum [...] Se îmbrăţişau şi încingeau hora în mijlocul drumului. Şi era un ger de crăpau pietrele [...] Am văzut bătrâni care plângeau de bucurie." (Scrisoare a lui Nicolae Grigorescu către Alexandru Vlahuţă) • Precizează dacă există legătură între text şi imagine. • Bifează imaginea ce corespunde sentimentului pe care ţi l-a provocat citatul. Motivarea alegerii :) ): Hora Unirii la Craiova, Pictură de Theodor Aman, 18 Ştiai că...? Universitățile de la Bucureşti şi laşi au fost înființate în vremea lui Cuza. Ultima dorinţă a domnitorului a fost de a fi înmormântat la Ruginoasa, judeţul laşi.​

Răspuns :

Răspuns:

Textul descrie bucuria și entuziasmul oamenilor la vestea alegerii lui Cuza ca domnitor în ambele capitale. Aceștia își exprimă fericirea prin cântece, jocuri, îmbrățișări și dansuri în mijlocul drumului, chiar și în ciuda gerului aspru.

Imaginea care corespunde cel mai bine acestui sentiment este "Hora Unirii la Craiova, Pictură de Theodor Aman". Aleg această imagine deoarece pictura reprezintă oameni adunați în jurul unui foc, sărbătorind și dansând într-o atmosferă de bucurie și unitate. Este un echivalent vizual apropiat al entuziasmului și fericirii descrise în text.