👤

Legenda despre o biserică din Moldova urgent dau coroana


Răspuns :

Legenda bisericii Acoperământul…

Legenda bisericii Acoperământul Maicii Domnului ”Măzărache”

Mulți ani în urmă, cum spune legenda, undeva prin 1740, pârcălab de Chișinău a fost ales  un negustor moldovean, pe nume Vasile Mazăre. Avea case, magazii, prăvălii și dughene și deținea și multe moșii mari. Îi era mare și familia – soția îi dăruise  trei feți-logofeți și o Ileană Cosânzeana. Trăia fericit negustorul, făcea lege la țărani, și nu ducea lipsă de nimic.

Dar iată că într-o zi nefastă îi vine negustorului o scrisoare din partea guvernatorului turc al Tighinei, ca urgent să se prezinte la cetate. Cineva îl invidiase pe Vasile pentru mâna sa de gospodar, și scrisese o plângere anonimă. Drept urmare, boierul Mazăre a fost chemat la Tighina să dea explicații. Se știa că guvernatorul Tighinei era un om foarte aspru și nici unul dintre cei care erau pârâți la el nu se mai întorceau vii de la Tighina.  Înainte de a pleca la drum, Mazăre s-a rugat lui Dumnezeu, promițând că dacă scapă cu viață, va construi o biserică frumoasă în Chișinău. I-a mers boierului. A vorbit în fața guvernatorului destul de convingător. Și, o minune! A fost achitat. Gurile rele ziceau că boierul Mazăre a plecat la Tighina cu 10 caruri pline de avuție, dar cine știe cum a fost adevărat.         Reîntorcându-se la moșia sa din Chișinău, boierul construiește pe un vârf de deal o biserică moldovenească, ca o mică cetate, care a rezistat și războaielor, și revoluțiilor, și cutremurelor de pământ, fiind estimată ca cel mai vechi edificiu, sfințit  la 1752, care s-a păstrat  pe teritoriul Chișinăului de astăzi.

Istoricii insistă că legenda a fost modificată după anul 1812 pentru a acredita ideea că toată Moldova era o provincie turcească; în realitate, pârâtul Vasile Mazăre (sau Măzărache, cum îi spuneau datorită  influenței grecești din acea perioadă) nu putea fi chemat decât în fața Domnitorului Moldovei  (Constantin Mavrocordat sau succesorul său Constantin Racoviță), deoarece Chișinăul  nu făcea parte din Raiaua Tighinei (teritoriu otoman ca și Bugeacul), ci din Principatul Moldovei, stat vasal al Porții Otomane, dar autonom.