👤

Consolidare 2. Citeşte cu atenție textul care urmează, apoi rezolvă cerințele: Astăzi, oamenii se pare că nu mai au răbdare și timp să mai privească o emisiune sau un film de la un capat la altul. Zappează. Văd de aici o bucată, din altă parte altceva. La această presiune a alegerii continue îi împinge si numărul mare de canale. În urmă cu zece ani, puțini aveau antene parabolice și puteau să vadă programe prin satelit. Acum, televiziunea prin cablu a ajuns în orice cătun şi, în plus, există foarte multe posturi în limba română sau subtitrate. De multe ori, oamenii nu mai dau drumul la televizor să vadă ceva anume, ci dintr-un fel de automatism. Când ajung seara acasă, televizorul este aprins pentru ştiri şi rămâne apoi așa până noaptea târziu, indiferent dacă se mai uită sau nu cineva la el. Mai mult, televizorul începe să fie detronat, încet-încet, de calculator. La începutul anilor '90, televizorul a sub- minat cinematograful, acum el este subminat la rândul lui de internet, de chat sau de filmele văzute pe calculator, discuri piratate sau preluate de pe rețelele de cartier. Din ce în ce mai mulți tineri preferă să-şi petreacă de pe timpul în fața monitorului, decât să se uite la televizor. Dacă înainte ecranul televizorului socializa și oamenii se străngeau să vadă seriale împreună, astăzi există tot mai multe case în care fiecare membru al familiei are televizorul lui propriu. Acum, cel mult, oamenii socializează de la distanță, prin telefon, când se anunţă unul pe altul că "se dă" nu știu ce. Cum numărul aparatelor a crescut si, pe de altă parte, interesul pentru anumite seriale şi emisiuni a scăzut, şi telecomanda a încetat să mai joace rolul de sceptru, de obiect al puterii (care, în mod surprinzător, stătea înainte mai mult în mâna femeii şi nu la "bărbatul casei"). Şi, oricum, televizorul încetează să mai fie un motiv de dispută în familie. Desigur, televizorul nu și-a pierdut încă aura lui și este în continuare un pol important în geografia unei familii, dar sunt semne că el începe să fie din ce în ce mai mult perceput ca un banal obiect casnic. Ceea ce şi este. (Cezar Paul Bădescu, Televizorul coborât de pe soclu, fragment preluat din textul apărut în Dilema Veche, nt. 61) a) Completează spațiile punctate, identificând în textul scris de Cezar Paul Bădescu ideile corespunzătoare părților argumentării: Ipoteza ..................... Argumente ..................... Exemple .................... Concluzia ...................
b)Subliniază, în text cuvintele/structurile cu rol în ordonarea părților componente ale argumentării
Mulțumesccc!!!​


Răspuns :

Răspuns:

a)

Ipoteza: Televizorul este în declin și începe să fie perceput ca un obiect casnic obișnuit.

Argumente: Televizorul este înlocuit de calculator și internet în preferințele tinerilor; numărul aparatelor a crescut, iar interesul pentru anumite programe a scăzut; televizorul nu mai este un motiv de dispută în familie.

Exemple: Creșterea numărului de canale TV, preferința tinerilor pentru monitorul calculatorului, schimbările în dinamica socială și familială legate de utilizarea televizorului.

Concluzia: Televizorul începe să fie perceput ca un obiect casnic banal.

b) Structurile cu rol în ordonarea părților componente ale argumentării sunt:

- "Astăzi"

- "În urmă cu zece ani"

- "De multe ori"

- "Mai mult"

- "Acum"

- "Din ce în ce mai mulți tineri"

- "Cum"

- "Desigur"

- "Ceea ce și este"