👤

1 Scrie o narațiune la persoana a III-a în care să continui textul de mai jos, ce reprezintă începutul povestirii Super! Sunt un gândac! de Ciprian Măceșaru, integrând două secvențe descriptive în cuprinsul textului tău. „Într-o dimineață, când Andrei se trezi în patul lui, după noapte de vise zbuciumate, se pomeni preschimbat într-o gânganie uriaşă. Își privi uimit abdomenul cafeniu şi cele trei perechi de picioare ce-i tremurau înaintea ochilor, apoi spuse încântat: Suuuperrr! Se răsuci cu mare greutate, coborî din pat și o zbughi afară din cameră, alergând stângaci pe noile sale picioare şi strigând plin de entuziasm: - Mamăăă! Tatăăă! Cuprins de nerăbdare, dărâmă o vază cu flori, iar pisica Măriuca, speriindu-se de el, dădu panicată din lăbuțe, alunecând pe parchet. Zbârlindu-se toată, de parcă ar fi fost electrocutată, sări pe fereastra deschisă, în curtea plină cu flori. Când Andrei intră în bucătărie, lovindu-şi antenele de pragul de sus, doamna Stănescu tocmai pregătea micul-dejun." În elaborarea compunerii tale tine cont de : a) păstrează situația inițială propusa de text și personaje , b) identifica 2 3 urmari posibile ale întâmplări si alege o pe cea care este mai potrivita cu intenția ta, c) concepe un deznodământ care sa ofere soluția problemei REPEDE DAU COROANA


Răspuns :

Răspuns:

Într-o dimineață, când Andrei se trezi în patul lui, după noapte de vise zbuciumate, se pomeni preschimbat într-o gânganie uriașă. Își privi uimit abdomenul cafeniu și cele trei perechi de picioare ce-i tremurau înaintea ochilor, apoi spuse încântat: Suuuperrr!

Cu inima bătând cu putere, Andrei se ridică din pat, simțindu-se mai puternic și mai agil ca niciodată. Cu fiecare mișcare, descoperea o nouă uimire în privința abilităților sale de gândac. A traversat încăperea cu pași precauți, admirând agilitatea cu care se putea deplasa pe pereții și pe tavanul camerei. Dar când a ajuns în bucătărie, a realizat că această transformare avea și urmări neașteptate.

Doamna Stănescu, șocată de apariția lui Andrei-gândac, a lăsat farfuria cu ouă să cadă pe podea, izbucnind într-un strigăt de surpriză. Micul-dejun a fost brusc întrerupt, iar cei doi s-au privit unul pe celălalt, nedumeriți de situația neobișnuită în care se aflau.

În timp ce se străduia să-și exprime gândurile, Andrei a încercat să găsească o soluție pentru a reveni la forma sa umană. Așa că, făcând apel la abilitățile sale proaspete de gândac, a căutat pe geam o soluție. Văzând o plantă în curtea din față, și-a dat seama că s-ar putea să găsească răspunsul acolo.

Cu pași hotărâți, a pornit către grădină, ignorând privirile curioase ale vecinilor. A ajuns lângă planta respectivă și, încercând să-și amintească despre legenda unei vrăjitoare bătrâne care locuia în cartier, și-a dorit din toată inima să o găsească pentru a-i cere ajutorul.

Și, spre uimirea sa, în spatele acelei plante a descoperit un mic laborator, locuința vrăjitoarei. Cu un inel de clopoței, a bătut la ușa mică și așteptând nerăbdător, a primit răspunsul atât de așteptat. Vrăjitoarea, după ce l-a ascultat cu atenție, i-a promis că îl va ajuta să revină la forma umană.

După câteva zile de incantatii si vraji, Andrei s-a trezit în patul lui, realizând că totul fusese doar un vis. Cu o ușurare profundă, și-a jurat că va prețui fiecare clipă ca ființă umană și că nu va mai subestima niciodată puterea unui simplu mic-dejun în liniște alături de familie.