Răspuns :
Răspuns:
uite rezolvarea:
3+3
2
+3
3
+…+3
n
+
abc
=2024
Calculam separat 3+3^2…+3^n. Notăm suma cu s și simplificăm astfel:
�
=
3
+
3
2
+
3
3
+
…
+
3
�
3
�
=
3
2
+
3
3
+
3
4
+
…
+
3
�
+
1
3
�
−
�
=
3
�
+
1
−
3
2
�
=
3
(
3
�
−
1
)
�
=
3
(
3
�
−
1
)
2
s=3+3
2
+3
3
+…+3
n
3s=3
2
+3
3
+3
4
+…+3
n+1
3s−s=3
n+1
−3
2s=3(3
n
−1)
s=
2
3(3
n
−1)
Astfel, ecuația devine:
3
(
3
�
−
1
)
2
+
�
�
�
‾
=
2024
2
3(3
n
−1)
+
abc
=2024
Observăm că
�
�
�
(
�
�
�
‾
)
=
999
max(
abc
)=999
Și mai observam ca
�
�
�
(
�
�
�
‾
)
=
100
min(
abc
)=100
Astfel, dacă scădem 2024-999 iar 2024-100 se obține o inegalitate:
1025
<
3
(
3
�
−
1
)
2
<
1924
2050
<
3
(
3
�
−
1
)
<
3838
1025<
2
3(3
n
−1)
<1924
2050<3(3
n
−1)<3838
Împărțim ambele părți la 3 dar vom lua doar partea întreagă din împărțire ca fiind mai mică deoarece valorile lui n sunt naturale.
Prin împărțire cu 3 se obține:
683
<
3
�
−
1
<
1282
684
<
3
�
<
1283
⟹
�
=
6
683<3
n
−1<1282
684<3
n
<1283
⟹n=6
Înlocuim în ecuație pentru abc:
3
(
3
6
−
1
)
2
+
�
�
�
‾
=
2024
3
⋅
728
2
+
�
�
�
‾
=
2024
3
⋅
364
+
�
�
�
‾
=
2024
1092
+
�
�
�
‾
=
2024
�
�
�
‾
=
932
2
3(3
6
−1)
+
abc
=2024
2
3⋅728
+
abc
=2024
3⋅364+
abc
=2024
1092+
abc
=2024
abc
=932
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!