Răspuns :
a) Pentru a determina valoarea lui \( a \), vom folosi faptul că punctul \( A(2, 3) \) este pe graficul funcției \( f(x) \).
Substituim coordonatele punctului \( A \) în ecuația funcției \( f(x) \):
\( f(2) = (a + 1) \cdot 2 - (a + 2) = 3 \)
Soluționăm ecuația pentru \( a \):
\( 2a + 2 - a - 2 = 3 \)
\( a = 3 \)
Deci, pentru a), \( a = 3 \).
b) Vom rezolva ecuația \( f(x + 1) + f(x - 2) = 2 \), folosind expresia funcției \( f(x) \) pe care am găsit-o anterior.
Substituim \( f(x) \) în ecuație:
\( [(a + 1)(x + 1) - (a + 2)] + [(a + 1)(x - 2) - (a + 2)] = 2 \)
Simplificăm și rezolvăm ecuația pentru \( x \):
\( (a + 1)(x + 1) - (a + 2) + (a + 1)(x - 2) - (a + 2) = 2 \)
\( (a + 1)x + a + 1 - a - 2 + (a + 1)x - 2a - 2 - a - 2 = 2 \)
\( (a + 1)x - 4 = 2 \)
\( (a + 1)x = 6 \)
\( x = \frac{6}{a + 1} \)
Deci, soluția pentru ecuația \( f(x + 1) + f(x - 2) = 2 \) este \( x = \frac{6}{a + 1} \), unde \( a \) este 3.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!