👤

şelor e află Capi- 1 po- ,,Iar când gloria apuseană [ramura italiană, spaniolă și fran- ceză] S-ar simți la asfinţit, / Mai e ramura Traiană Strălucind la răsărit. / E latină-ntre latine, Mereu creşte ne-ncetat, / În putere şi lumine, Geniul Romei l-a păstrat. / Mică, tandră, dar şi tare, Nu mai ştie-a se pleca / Pune pieptul la hotare." Dumitru C. Moruzi, Un cânt al Gintei Latine Explică sintagma „ramura Traiană strălucind la răsărit". ■ Argumentează titlul poeziei. ■ Exprimă-ţi opinia cu privire la afirmația lui D.C. Mo- ruzi:,,Geniul Romei l-a păstrat". Va rog acum dau coroană ​

Răspuns :

Răspuns:

Sintagma "ramura Traiană strălucind la răsărit" se referă la influența și prezența romană în regiunile de est ale Europei, unde imperiul roman, sub conducerea împăratului Traian, a lăsat o amprentă puternică. Această imagine sugerează că, chiar și după dispariția gloriei apusene a Imperiului Roman, influența sa continuă să strălucească în est, întruchipată de ramura Traiană.

Titlul poeziei, "Un cânt al Gintei Latine", pare să se refere la celebrarea și laudele aduse culturii și moștenirii latine, care persistă și strălucește în ciuda trecerii timpului și a schimbărilor politice și sociale.

Opinia lui D.C. Moruzi că "Geniul Romei l-a păstrat" poate fi interpretată în sensul că influența și moștenirea culturală a Romei au fost atât de puternice încât au supraviețuit schimbărilor istorice și au continuat să influențeze regiunile din jur, inclusiv estul Europei. Este o declarație care subliniază importanța și durabilitatea civilizației romane în istoria și cultura europeană.

În ceea ce privește coroana, aceasta ar putea fi acordată pentru abordarea detaliată a textului și pentru exprimarea clară a interpretării și opiniei tale.