Răspuns :
Răspuns:
[tex]\boldsymbol{ \red{BE = 2\sqrt{73} \ cm}}, \ \boldsymbol{ \red{CE = 2\sqrt{109} \ cm}} \\[/tex]
[tex]\boldsymbol{ \red{DE = 6\sqrt{5} \ cm}}, \ \boldsymbol{ \red{d(E, BD) = \dfrac{6\sqrt{89} }{5} \ cm }}\\[/tex]
Explicație pas cu pas:
AE = 6 cm, AB = 16 cm, AD = 12 cm
Aplicăm teorema lui Pitagora în ΔABD
[tex]AC = \sqrt{AB^2+AD^2} = \sqrt{16^2+12^2} \Rightarrow AB = BD = 20 \ cm[/tex]
AE⊥(ABC), AB⊂(ABC), AC⊂(ABC), AD⊂(ABC) ⇒ AE⊥AB, AE⊥AB, AE⊥AD
Aplicăm teorema lui Pitagora în ΔEAB, ΔEAC, ΔEAD
[tex]BE = \sqrt{AE^2+AB^2} = \sqrt{6^2+16^2} = 2\sqrt{73} \ cm[/tex]
[tex]CE = \sqrt{AE^2+AC^2} = \sqrt{6^2+20^2} = 2\sqrt{109} \ cm[/tex]
[tex]DE = \sqrt{AE^2+AD^2} = \sqrt{6^2+12^2} = 6\sqrt{5} \ cm[/tex]
Construim AF⊥BD, F∈BD
∡ABD≡∡ΔFBA (criteriul U.U.U.) ⇒ ΔABD~ΔFBA
[tex]\dfrac{AB}{BF} = \dfrac{AD}{AF} = \dfrac{BD}{AB} \Rightarrow \dfrac{12}{AF} = \dfrac{20}{16} \Rightarrow AF = \dfrac{12 \cdot 16}{20} = \dfrac{96}{10}[/tex]
AF⊂(ABC) ⇒ AE⊥AF
Din AE⊥(ABC), AF⊂(ABC), AF⊥BD (cf.T3⊥) ⇒ EF⊥BD ⇒ d(E, BD) = EF
Aplicăm teorema lui Pitagora în ΔEAF
[tex]EF = \sqrt{AE^2+AF^2} = \sqrt{6^2+\bigg(\dfrac{96}{10}\bigg)^2} = \sqrt{\dfrac{12816}{100} } = \dfrac{6\sqrt{89} }{5} \ cm[/tex]
[tex]\Rightarrow \boldsymbol {d(E, BD) = \dfrac{6\sqrt{89} }{5} \ cm}[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!