👤

8 Explicaţi de ce unele dintre propoziţiile subordonate sunt antepuse regentei. Citiţi expresiv textul. Enumeraţi semnele de punctuație utilizate. Formulaţi regulile de aplicare a semnelor de punctuaţie la sfârşitul enunţurilor. Robert Șerban: Dacă propriul copil v-ar întreba: „Artist sau IT-ist?", ce răspuns i-ați da? Cum ați argumenta răspunsul? Ioana Pârvulescu: Ambele. IT-ist ca să trăiești, ca să răzbeşti în lumea de azi, artist ca să nu-ți transformi sufletul în robot. Aş adăuga: şi câțiva ani de drept, ca să știi legile. Și câțiva de finanțe. Sau vorba lui Caragiale: avocat. Şi aş mai adăuga: om! De fapt, om este răspunsul cel bun la întrebare. Răspundeți din perspectiva propriilor valori la întrebarea scriitorului Robert Şerban. Argumentaţi-vă decizia. oblică semnul​

Răspuns :

Răspuns:

Propozițiile subordonate sunt antepuse regentei pentru a evidenția importanța lor în raport cu propoziția principală. În acest caz, propoziția subordonată exprimă o conduită morală sau un sentiment care completează sau justifică afirmația din propoziția regentă.

Textul este citit expresiv pentru a sublinia importanța răspunsului și a argumentelor oferite de către vorbitori.

Semnele de punctuație utilizate sunt: două puncte (:), ghilimele („ ”), punct întrebare (?), punct și virgulă (;), punct (.), și punct exclaămari (!).

Regulile de aplicare a semnelor de punctuație la sfârșitul enunțurilor sunt următoarele:

- după două puncte se folosește virgulă, punct și virgulă, punct sau nimic, în funcție de semnificația propoziției.

- după ghilimele se folosește punct (sau semnul de punctuație corespunzător), urmat de ghilimele.

- după punctul întrebare și punctul exclamare se folosește doar punct.

Explicație: