👤

Calculati: S1=5+10+15+...+100. S2=3+5+7+....+191. S3=4^1+4^2+4^3+...+4^100. S4=5^1+5^2+5^3+...+5^40. Ofer 50 pct si coroana răspunsuri la mișto=raport,nu vreau direct răspunsul(vr si rezolvarea)​

Răspuns :

Răspuns:

[tex]\boldsymbol{ \red{S_1 = 1050; \ S_2 = 9215; \ S_3 = \dfrac{4^{101} - 4}{3}; \ S_4 = \dfrac{5^{41} - 5}{4} }}[/tex]

Explicație pas cu pas:

Sume Gauss

[tex]S_1=5+10+15+...+100 = 5(1+2+3+...+20) = 5 \cdot 20 \cdot (20 + 1) : 2 =\\[/tex]

[tex]= 100 \cdot 21 : 2 = \bf 1050[/tex]

[tex]\boldsymbol{ \red{\star \star \star}}[/tex]

[tex]S_2 = 3 + 5 + 7 + ... + 191 = (1 + 2 \cdot 1) + (1 + 2\cdot 2) + (1 + 2 \cdot 3) + ... + (1 + 2 \cdot 95) = \\[/tex]

[tex]= (\underbrace{1 + 1 + 1 + ... + 1}_{95}) + 2 \cdot (1 + 2 + 3 + ... + 95) = 95 + 2 \cdot 95 \cdot (95 + 1) : 2 \\[/tex]

[tex]= 95 + 95 \cdot 96 = 95 + 9120 = \bf 9215\\[/tex]

sau:

[tex]S_2 = 3 + 5 + 7 + ... + 191 = \underbrace{1 + 3 + 5 + 7 + ... + (2 \cdot 96 - 1)} - 1 = 96^2 - 1 = 9216 - 1 = \bf 9215[/tex]

[tex]\boldsymbol{ \red{\star \star \star}}[/tex]

Determinăm forma cea mai scurtă a sumei astfel:

  • înmulțim cu 4

[tex]S_3 = 4^1 + 4^2 + 4^3 + ... + 4^{100} \ \big|\cdot4[/tex]

  • adunăm 4

[tex]4 \cdot S_3 = 4^2 + 4^3 + 4^{4} + ... + 4^{100} + 4^{101} \ \big| + 4\\[/tex]

  • observăm că în membrul drept am obținut suma inițială S₃

[tex]4 \cdot S_3 + 4 = \underbrace{4 + 4^2 + 4^3 + 4^{4} + ... + 4^{100}}_{S_3} + 4^{101}\\[/tex]

  • grupăm termenii și determinăm forma finală:

[tex]4 \cdot S_3 + 4 = S_3 + 4^{101} \Rightarrow 3 \cdot S_3 = 4^{101} - 4\\[/tex]

[tex]\Rightarrow \boldsymbol {S_3 = \dfrac{4^{101} - 4}{3}}[/tex]

[tex]\boldsymbol{ \red{\star \star \star}}[/tex]

[tex]S_4 = 5^1+5^2+5^3+...+5^40 \ \big| \cdot 5\\[/tex]

[tex]5 \cdot S_4 = 5^2+5^3+5^1+...+5^{40}+5^{41} \ \big| +5\\[/tex]

[tex]5 \cdot S_4 + 5 = \underbrace{5^1+5^2+5^3+5^1+...+5^{40}}_{S_4}+5^{41}\\[/tex]

[tex]5 \cdot S_4 + 5 = S_4 + 5^{41} \Rightarrow 4 \cdot S_4 = 5^{41} - 5\\[/tex]

[tex]\Rightarrow \boldsymbol {S_4 = \dfrac{5^{41} - 5}{4}}[/tex]

Reținem:

[tex]\boxed {\boldsymbol{1 + 2 + 3 + ... + n = n \cdot (n + 1) : 2}}[/tex]

[tex]\boxed{\boldsymbol{ 1 + 3+ 5 + ... + (2n - 1) = {n}^{2}}}[/tex]

O temă similară https://brainly.ro/tema/10782952