👤

m. 4). Să se scrie relațiile lui Viete pentru ecuația x²+3x-5=0 și să se calculeze valoarea expresiei E = x1²+x2².​

Răspuns :

Răspuns:E=2(1)

2

+6(1)+9

=

2

+

6

+

9

E=2+6+9

=

17

E=17

Explicație pas cu pas:

Pentru ecuația dată

2

+

3

5

=

0

x

2

+3x−5=0, relațiile lui Viète sunt:

Dacă avem o ecuație de forma

2

+

+

=

0

ax

2

+bx+c=0, atunci relațiile lui Viète sunt:

Suma rădăcinelor:

1

+

2

=

x

1

+x

2

=−

a

b

Produsul rădăcinelor:

1

2

=

x

1

⋅x

2

=

a

c

Pentru ecuația noastră

2

+

3

5

=

0

x

2

+3x−5=0, avem

=

1

a=1,

=

3

b=3 și

=

5

c=−5.

Suma rădăcinelor:

1

+

2

=

3

1

=

3

x

1

+x

2

=−

1

3

=−3

Produsul rădăcinelor:

1

2

=

5

1

=

5

x

1

⋅x

2

=

1

−5

=−5

Acum putem calcula valoarea expresiei

=

1

2

+

2

2

E=x

1

2

+x

2

2

:

Având relația

1

+

2

=

3

x

1

+x

2

=−3, putem scrie

1

=

3

2

x

1

=−3−x

2

. Folosind aceasta în expresia pentru

E:

=

(

3

2

)

2

+

2

2

E=(−3−x

2

)

2

+x

2

2

=

9

+

6

2

+

2

2

+

2

2

=9+6x

2

+x

2

2

+x

2

2

=

2

2

2

+

6

2

+

9

=2x

2

2

+6x

2

+9

Acum putem folosi suma și produsul rădăcinelor pentru a găsi valorile lui

1

x

1

 și

2

x

2

:

Deja știm că

1

+

2

=

3

x

1

+x

2

=−3 și

1

2

=

5

x

1

⋅x

2

=−5. Folosind acestea, putem rezolva un sistem de ecuații pentru a găsi valorile lui

1

x

1

 și

2

x

2

.

Prin rezolvarea sistemului de ecuații, găsim că

1

=

5

x

1

=−5 și

2

=

1

x

2

=1.

Acum înlocuim aceste valori în expresia pentru

E:

=

2

(

1

)

2

+

6

(

1

)

+

9

E=2(1)

2

+6(1)+9

=

2

+

6

+

9

E=2+6+9

=

17

E=17

Deci, valoarea expresiei

=

1

2

+

2

2

E=x

1

2

+x

2

2

 este

17

17.