Răspuns :
Răspuns:
a) Pentru a demonstra că x*y = (x-2)(y-2) + 2, vom simplifica expresia x*y și vom verifica dacă este egală cu (x-2)(y-2) + 2.
x*y = xy - 2x - 2y + 6
Acum, vom încerca să simplificăm expresia:
x*y = xy - 2x - 2y + 6
= (xy - 2x - 2y + 4) + 2
= (x-2)(y-2) + 2
Deci, am demonstrat că x*y = (x-2)(y-2) + 2.
b) Pentru a determina numerele reale pentru care x*(2x) = 14, vom rezolva ecuația:
x*(2x) = 14
Vom începe prin simplificarea expresiei:
2x^2 = 14
Apoi, vom aduce ecuația la forma standard a unei ecuații de gradul doi:
2x^2 - 14 = 0
Putem împărți ecuația la 2 pentru a simplifica:
x^2 - 7 = 0
Acum, putem rezolva ecuația folosind metoda factorizării:
(x - √7)(x + √7) = 0
Astfel, avem două soluții:
x - √7 = 0 => x = √7
x + √7 = 0 => x = -√7
Deci, numerele reale pentru care x*(2x) = 14 sunt x = √7 și x = -√7.
c) Pentru a calcula 1*2*3*...*99*100, vom înmulți toate numerele împreună în ordine:
1 * 2 * 3 * ... * 99 * 100
Pentru a simplifica calculul, putem folosi proprietatea comutativă a înmulțirii și grupa numerele în perechi:
(1 * 100) * (2 * 99) * (3 * 98) *
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!