Titlul basmului → Povestea fericirii de Vladimir Colin
Comunitatea etnică → comunitatea tătărască
Cadrul spatio-temporal → există mai multe locuri în care acțiunea basmului se desfășoară: într-o colibă, la malul mării”, apoi ” Într-o noapte se dezlănţui o furtună” , apoi Insula Galbenă, Munții Albi.
Personajele →
a Cine sunt personajele? - Cadâr, Tasin, Aișe, Umie, Ali-ochi-zgârcit
b Ce trăsături au?
- Tasin este omul de piatră devenit datorită lacrimilor lui Cadâr om adevărat, bun la suflet, cinstit, prietenos, iubitor.
- Cadâr→ bătrânul care locuiește la malul mării; dorește să știe unde se găsește fericirea
- Aișe → este mama lui Tasin, Femeia albastră care locuiește în mare, iubitoare, ajutându-și fiul atunci când are nevopie; gata de sacrificiu pentru copilul ei, atunci când Ali-ochi-zgârcit dorește să vină la el.
- Umie → fata care este transformată în câine alb și Tasin va fi cel care o va readuce la starea de om, prietenoasă, de ajutor, credincioasă, va afla ce este fericirea alături de Tasin.
- Ali-ochi-zgârcit → era acesta un moşneag care se purta calic,deşi avea saci cu aur şi pivniţe cu bogăţii adunate din lumea întreagă
Specificul etnic (nume de personaje, meserii, obiecte; cuvinte și expresii) → ai numele personajelor specific tătărăști
Elemente comune cu alte basme
a) valori pe care le promovează → binele, adevărul, cinstea, dragostea, prietenia, loialitatea etc.
b) obiecte, întâmplări și personaje prin care seamănă cu alte basme
cunoscute → întâmplări dificile prin care trec Tasin și Umie, la fel ca și Harap-Alb; papucii de fier ( Împărăteasa cea rea din Albă ca Zăpada îi va încălța și va dansa cu ei