Răspuns :
Răspuns:
Pentru a rezolva aceste ecuații, vom folosi regulile de algebra. Să începem cu prima ecuație:
a. 6•3x-1-4•(6x+1)=1-x
Vom folosi proprietatea distributivă pentru a simplifica partea dreapta a ecuației:
18x - 6 - 24x - 4 = 1 - x
-6x - 10 = 1 - x
Acum, vom aduna x la ambele părți pentru a avea x pe o singură parte a ecuației:
-6x + x - 10 = 1
-5x - 10 = 1
Apoi adunăm 10 la ambele părți pentru a izola termenul cu x:
-5x = 11
Și în final, împărțim la -5 pentru a obține valoarea lui x:
x = -11/5
Acum, să trecem la a doua ecuație:
b. 1-{2-[3-(4-x)]}=5
Vom rezolva parantezele începând cu cele mai interioare:
3 - (4 - x) = 3 - 4 + x = -1 + x
Apoi continuăm să rezolvăm parantezele exterioare:
2 - (-1 + x) = 2 + 1 - x = 3 - x
Și în final, rezolvăm ecuația:
1 - (3 - x) = 1 - 3 + x = -2 + x
Deci, ecuația devine:
-2 + x = 5
Adunăm 2 la ambele părți pentru a izola x:
x = 7
Prin urmare, soluțiile pentru ecuațiile sunt x = -11/5 și x = 7.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!