Răspuns :
Răspuns:
poate sunt și alte metode de a afla
Explicație pas cu pas:
daca triunghiul ABC echilateral rezultă < acb=60°
< Bcd este alungit deci < bcd= 180°
BC= cd ( din ipoteza) = 8 cm
ac= 8 cm ( pt că triunghiul ABC echilateral)
din ultimele doua rezultă triunghiul acd isoscel rezultă < cad= < adc ( rel (1) )
< bcd= < BCA+ < acd
180°= 60° + < acd rezultă < acd = 120° ( rel (2) )
in triunghiul acd:
< cad + < adc+ < cda= 180°
< cad + < adc+ 120°= 180°
< cad + < adc = 60°
dar < cad = < adc ( din rel (1))
din ultimele doua rezultă < cad= 60°:2 rezultă < cad= 30°
< bac= 60° ( triunghiul ABC este echilateral)
< cad=30°
< văd= < vac+ < cad= 60°+30°=90° rezultă triunghiul bad dreptunghic
AB= 8 cm
Bd= BC+ cd
BC= cd( din ipoteza)
Bd= 8+8= 16 cm
ab^2+ ad^2= bd^2
8^2+ ad^2= 16^2
64+ ad^2= 256
ad^2= 256-64
ad^2= 192
ad=√192
ad=8√3 cm
semnul < înseamnă unghi
semnul ^ înseamnă ridicare la putere
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile oferite v-au fost de ajutor. Nu ezitați să ne contactați pentru orice întrebare sau dacă aveți nevoie de asistență suplimentară. Vă așteptăm cu drag data viitoare și nu uitați să ne adăugați la favorite!